Image for post
Image for post
Veljeni leijonamieli on minulle lapsuudestani rakas tarina. Äitini on aina lukenut paljon ja tämä on yksi kirjoista joiden pariin hän on minut ohjannut. Tässä Joonatan on tullut hakemaan Korppua Nangijalaan lumivalkean kyyhkysen muodossa.

Rakas äitini menehtyi tiistaina.

Menetys tuli odottamatta. Aamulla isäni pakkasi hänen reppuunsa tavaroita kun tuli lähtö sairaalaan. Avattu suklaalevy jäi TV-pöydälle. Muutaman tunnin päästä tuli puhelu lääkäriltä.

Onneksi äitini sai viettää viimeisen vuotensa kotona ja mökillä yhdessä puolisonsa kanssa, nähden meitä lapsiaan ja lastenlapsiaan. Onneksi ehdin sanoa hänelle, että hän on minulle rakas.


Image for post
Image for post
Colorful Hands 2 of 3 / George Fox students Annabelle Wombacher, Jared Mar, Sierra Ratcliff and Benjamin Cahoon

Jos uskot Q:hun, lue ainakin tämä:

Tulet luultavasti kokemaan tämän blogikirjoituksen joko hyökkääväksi tai epämiellyttäväksi, sillä altistumisesi vuoksi koet maailman eri tavoin kuin minä. Toivon aidosti sinulle hyvää. Toivon, että pääset uudestaan kiinni elämään, jota elit ennen kuin altistuit QAnonin materiaaleille ja digitaalisille yhteisöille. Toivon, että läheisesi suhtautuvat sinuun kärsivällisesti ja ymmärtävät tilanteesi. Olet tärkeä.

Pyydän, että tutustut myös näihin linkkeihin:

Olen kerännyt tähän…


Image for post
Image for post
QAnon-ilmiö on löytänyt tiensä kylmään pohjolaamme

Helsingin Sanomat kirjoitti sunnuntaina, “Kaikkien salaliittoteorioiden äiti leviää maailmalla — Kulttia muistuttavassa Qanon-liikkeessä on väkeä, jonka mukaan lapsia on luolissa pedofiilimiljonäärien vankeina ja 5g-verkot levittävät koronavirusta.”

Miksi kirjoitan tämän? Kaksi viikkoa sitten olin yksi suomalaisista, jotka huomasivat miten nopeasti ilmiö leviää maassamme ja aloitin tästä keskustelun sosiaalisessa mediassa. QAnon-ilmiö osoitti kiihtymisen merkkejä, joten halusimme toimia nopeasti. Kahdessa viikossa olemme järjestäytyneet digitaaliseksi yhteisöksi, jossa on mukana kymmenittäin tutkijoita Suomesta ja maailmalta. Kollektiivi sekä asiantuntemuksemme ilmiöstä kasvavat jatkuvasti päivä päivältä. Tässä yhteisössä toimimisen ansiosta olen saanut uudesta Q-ilmiöstä entistä paremman käsityksen.

Mikä on QAnon?


Image for post
Image for post
The Q phenomenon has reached the cold north

One of Finland’s biggest papers Helsingin Sanomat wrote on Sunday, “The conspiracy theory movement ‘QAnon’ is building up in multiple countries.”

Why am I writing about this? Two weeks ago, I happened to be one of several people in Finland who noticed how rapidly the phenomenon was spreading in our country so I launched a discussion about it on social media. As the QAnon situation escalated, we had to move quickly. In just a few weeks, a group of us have organized a Discord Server which hosts dozens of researchers and specialists from both Finland and abroad. The community and its knowledge are expanding every day. From my experience working with this collective I have some insights about the QAnon phenomenon.

What is QAnon?


Image for post
Image for post
Kuvakaappaus Halla-ahon Scripta-blogista

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon Scripta-blogiin viitataan ajoittain mediassa. Scripta-blogi aloitti tapahtumaketjun, jonka seurauksena Halla-aho syrjäytti Timo Soinin puolueen puheenjohtajana 2017.

Halla-aho on kirjoittanuut Scriptaan 402 “lukua” vuodesta 2003 lähtien. Olen keräillyt joitain otteita talteen tähän blogikirjoitukseen. Scriptan lukeminen on raskasta puuhaa, joten olen pääsin vain lukuun 30 asti.

Scripta > Hommaforum > Halla-ahon PS


Image for post
Image for post
Kuva: ADL

Kirjoituksen alta löytyvä tietopankki päivitetty 26.10.2020

Yle aamu 22.10.2020: Kohuttu QAnon-ilmiö on levinnyt Suomeenkin

Työryhmä Suomen Q-ilmiön seuraamiseen

Haluatko liittyä mukaan suomalaiseen QAnon-ilmiön kehitystä seuraavaan eri alojen asiantuntijoista koostuvaan ruohonjuuritason työryhmään?

Ryhmässämme on jo noin 70 henkeä eri aloilta: valtiotieteet, populismitutkimus, journalismi, datajournalismi, äärioikeistoasiantuntemus, tietoturva, ohjelmistokehitys, informaation visualisointi, uskonto, kuvapropagandan tutkimus, politiikka, turpo-asiantuntemus, informaatiovaikuttaminen, jne. Mukana on myös Q-ilmiön asiantuntemusta Suomen ulkopuolelta: esimerkiksi ilmiötä pitkään seurannut Marc-André Argentino. Sekä minä, joka keskityn yhteisön rakentamiseen ja Q-joukkoharhasta viestintään.

Jos uskot Q:hun, lue ainakin tämä:

Tulet luultavasti kokemaan tämän blogikirjoituksen joko hyökkääväksi tai epämiellyttäväksi, sillä altistumisesi vuoksi koet maailman…


Image for post
Image for post
Umberto Eco (1932–2016)

Prologi — totuuden jälkeinen aika alkaa

Kuten melkein kaikki tuttuni, järkytyin kun Trump valittiin yhdysvaltojen presidentiksi. Vaimo kertoi uutisen aamulla kun heräiltiin. Sydän alkoi hakata. Voimakkain tunne oli pelko. Olen miettinyt jälkeenpäin miksi reagoin noin vahvasti vieraan maan tapahtumiin. Nyt tiedän. Arvasin hetkessä ennalta miten vihan, ennakkoluulojen, itsekkyyden ja valheiden aalto leviää maasta toiseen.

Koen nousevan konservatismin ja äärioikeistolaiset näkemykset uhkaksi sille maailmalle johon itse uskon. Erilaisuutta pelätään, työelämä on yhä sukupuolittunut, miehillä on kynnystä hakeutua terapiaan, seksuaalista suuntautumista kuvaava termi on yhä usein haukkumasana ja kehitysvammaiset saatetaan unohtaa kun muiden oikeuksia ajetaan. Juuri nyt on mielestäni tärkeää puolustaa edistyksellisiä arvoja sekä heikommassa asemassa olevien oikeuksia.


Image for post
Image for post
Kuva: Trello

Olen etuoikeutettu, sillä voin tehdä etätyötä. Meidän pelifirmassa etätyötä alettiin tekemään heti maanantaista 16.3.2020 alkaen. Ja olen tästä erittäin kiitollinen. Alkuun jännitti miten työ tulee onnistumaan. Ja muutenkin pelotti. Niin kuin meitä kaikkia. Mutta nyt ensimmäisen viikon jälkeen tuntuu siltä, että sain jopa enemmän aikaan kuin avotoimistolla. Tässä vinkkejä ja kokemuksiani, jotka jaoin alun perin Twitter-ketjussa.

Alkuun viesti toimitusjohtajille: PÄÄSTÄKÄÄ TYÖNTEKIJÄT ETÄTÖIHIN.

Jos työtä on yrityksessänne mitenkään mahdollista tehdä etänä, nyt on aika päästää irti mikromanageerauksesta ja luottaa siihen, että työntekijänne tekevät säntillisesti työnsä myös kotoa käsin. Osoittamalla tämän luottamuksen ja välittämisen työntekijöittenne turvallisuudesta, sitoutatte heidät entistä paremmin.

Teidän käsissänne…


Image for post
Image for post
Silakka on saalismäärältään Suomen tärkein kala. Voisiko se olla meidän vastineemme Italian “sardiiniliikkeelle”?

Mikä “Silakat” on?

Ryhmämme on perustettu vasta eilen, joten haemme luonnollisesti yhä muotoamme. Parvemme Twitterissä on jo kasvanut reilusti yli tuhanteen seuraajaan (lisäys 27.12.: yli 5000 seuraajaa).

Edustamme rauhanomaista vastavoimaa populistiselle, vihaa ja rasismia provosoivalle politiikalle. Olemme muista tahoista riippumaton ja poliittisesti sitoutumaton ryhmä ihmisoikeuksia arvostavia rivikansalaisia.

Listasimme tähän ajatuksia siitä, mitä haluaisimme olla:

 • Inspiraationamme toimii Italian “sardiiniliike”, mutta olemme täysin siitä ja muista kansainvälisistä tahoista riippumaton, suomalainen ilmiö
 • Olemme rauhanomainen ruohonjuuritason ryhmä
 • Painotamme jakamattomia ihmisoikeuksia sekä lasten oikeuksia
 • Olemme puoluepoliittisesti sitoutumaton: tapahtumiin ei oteta puoluetunnuksia emmekä sijoitu poliittiselle vasemmisto–oikeisto-akselille
 • Annamme tukemme demokratian ja oikeusvaltion puolustamiselle
 • Arvostamme yhdenvertaisuutta ja rasismin vastaista työtä: sanomme…


Löydät tästä artikkelista kymmenen keinoa, joita kokeilemme ja käytämme työkulttuurimme kehittämiseen Housemarquella.

Image for post
Image for post
Valokuva yrityksemme Open Space -kehityspäivän yhdestä keskustelutilaisuudesta.

Uskomme että kokonaisen persoonan tuominen työpaikalle, avoimuus työkavereita kohtaan sekä oman haavoittuvuuden näyttäminen auttavat meitä tekemään parempia peliä ja samalla kasvamaan yksilöinä.

Lista työkaluista, joita kokeilemme ja käytämme työkulttuurimme kehittämiseen Housemarquella:

 1. Retrospektiivien järjestäminen muutoksen ja avoimen kommunikaation tukemiseksi
 2. Dixit-korttien ja vastaavien chech-in-keinojen käyttäminen kokouksissa
 3. Open Space -päivien pitäminen koko henkilöstölle
 4. Kiitollisuusseinien pystyttäminen tiimitiloihin
 5. Harrastekalenterin asentaminen toimistolle
 6. Principle of Charity -ajatusmallin harjoittaminen
 7. Palautteen antamisen ja vastaanottamisen harjoitteleminen
 8. Järjestelmän rakentaminen one-on-one-tapaamisia varten
 9. Valmennus- ja fasilitointikoulutusten ja kirjallisuuden tarjoaminen
 10. Työkulttuurin kiteyttävän käsikirjan kirjoittaminen

Katsotaan nyt jokaista kohtaa tarkemmin:

1. Retrospektiivien järjestäminen muutoksen ja avoimen kommunikaation tukemiseksi

Johannes Koski

Dad. Geek. UX Director. Democracy activist. Founder of Silakkaliike and Safepoint community. Building a collective of researchers, scientists and activists.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store