Eihän leikata Taikaperhosilta siipiä

Image for post
Image for post

Tänään, tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulopäivänä, muistelen yhtä tiettyä aamua jolloin lapsemme olivat vielä päiväkodissa. Lapset olivat innoissaan, sillä päiväkodissa järjestettäisiin naamiaiset. Ilmassa oli taikaa arjen keskellä. Meille oli tuolloin kertynyt jo kohtuullinen valikoima naamiaisvaatteita Hampaaton-lohikäärmeestä Darth Vaderiin. Levitimme kaikki asut olohuoneen lattialle, ja annoimme poikamme ja tyttäremme valita rauhassa itse omat suosikkinsa.

Yllätyimme kun lapsemme olivat pukeutuneet valmiiksi ja pyysivät meitä katsomaan. Tyttäremme oli pukeutunut Darth Vaderiksi ja poikamme sateenkaarenhohtoiseen keijuasuun. Vaderilla oli musta kypärä, viitta sekä laite joka muunsi tyttäremme äänen muistuttamaan Tähtien sota -elokuvista tutun pahiksen konemaista puhetta. Poikamme taas kertoi meille oman hahmonsa olevan Taikaperhonen. Taikaperhosen varustuksiin kuului glitter-hame, läpikuultavat sateenkaarisiivet ja kultainen tähtisauva. Muistan yhä lämmöllä tuota aamua.

Mietimme aluksi vaimoni kanssa että pitäisikö meidän varoittaa poikaamme mahdollisesta kiusaamisesta päiväkodissa. Mutta totesimme että siten antaisimme hänelle viestin, että hänen oma itseilmaisunsa ja luovuutensa on jotenkin vääränlaista. Vastaavasti tyttäremme sai esiintyä Lego-videopeleistä tuttuna voimakkaana hahmona. Tuona päivänä Vader ja Taikaperhonen saivat olla juuri sellaisia kuin itse halusivat, kävellessään yhdessä päiväkotiin. Meistä he näyttivät onnellisilta. Muistan myös hymyilleeni kun näin toisen pojan pukeutuneena todella viimeisteltyyn Peppi Pitkätossu -asuun. Sillä hetkellä olisi kouraissut vatsasta, jos olisimme leikanneet omalta Taikaperhoseltamme siivet.

Tähtien sota -vaatteet oli alun perin hankittu pojallemme ja keijuasu oli ajateltu tyttärellemme. Olen iloinen siitä että annoimme lastemme päättää itse. Meidän tehtävämme vanhempina on tukea lapsiamme juuri sellaisina kuin he ovat, ei kahlita heitä omien mielikuviemme mukaisiin muotteihin. Naamiaispäivän ajatus pyörii yhä mielessäni: Mieluummin onnellinen Taikaperhonen kuin surullinen Vader.

Onnea kaikille sateenkaaripareille!

Written by

Dad. Geek. UX Director. Democracy activist. Founder of Silakkaliike and Safepoint community. Building a collective of researchers, scientists and activists.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store