Iltasatu antaa minulle mahdollisuuden kertoa lapselleni että hän on tärkeä

Image for post
Image for post
Kuva: Johannes Koski

Tyttäremme on 9-vuotias ja poikani täyttää pian 11. Luemme heille yhä iltasadun aina ennen nukkumaanmenoa. Vuorottelemme vaimoni kanssa satuvuoroja siten että joka toinen ilta luen tyttärelleni ja joka toinen pojalleni. Perheemme on kaksikielinen, joten lapset kuulevat näin sekä suomea että ruotsia. Satuhetki kestää 15–30 minuuttia. Yleensä siihen asti että lapsi nukahtaa. Näistä hetkistä on muodostunut tärkeä osa vuorovaikutustamme lasten kanssa.

Käymme vaimoni kanssa molemmat töissä, ja päivät ovat usein kiireisiä harrastuksineen. Iltasatuhetki tarjoaa meille ja lapsillemme rauhallisen tuokion olla yhdessä. Ja vielä tärkeämpänä: tilaisuuden olla läsnä. Joskus voi olla vaikea saada suustaan sanoja “rakastan sinua”. Saman tunteen voi onnistua välittämään myös lukien lempeällä äänellä, kiirehtimättä, katsoen silmiin ja hymyillen. Näin annan viestin että lapseni on minulle tärkeä, haluan lahjoittaa hänelle aikaani ja läsnäoloani. Tämä empatia kulkee myös molempiin suuntiin.

Kiinnostavien tarinoiden lisäksi kirjat rakentavat lapsen maailmankuvaa. Ja värikäs kieli puhuttelee mielikuvitusta. Näistä kirjoista me ja lapsemme olemme pitäneet erityisen paljon: Pikku Prinssi, Peppi Pitkätossu, Muumi-kirjat, Hobitti, Sormusten herra ja Harry Potter. Kirjat antavat jotain myös lukijalle. Esimerkiksi kesken Pikku Prinssin lukija piti hetken tauon kuivatakseen silmänsä. En malta odottaa että pääsen kohta lukemaan seuraavia divarista löytämiäni klassikkoja: Katto-Kassinen, Ronja ryövärintytär ja Veljeni leijonamieli.

Joskus iltasadun yhteydessä tulee myös käytyä syvällisiä keskusteluita, jotka eivät muutoin nousisi arjen keskellä. Olemme puhuneet mm. avaruuden loputtomuudesta, haaveista ja erilaisista uskonnoista. Lukea voi myös toiselle aikuiselle. Kokeilkaa tätä joskus nettailun ja television katselun sijaan. Se voi johtaa uudenlaisiin ajatuksiin ja oivalluksiin.

Aiomme jatkaa iltasadun lukemista niin pitkään kun se tuntuu lapsistamme hyvältä. En vaihtaisi näitä kauniita hetkiä mihinkään.

Dad. Geek. UX Director. Democracy activist. Founder of Silakkaliike and Safepoint community. Building a collective of researchers, scientists and activists.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store