Kaikki koodaamaan!
Kirjoitin twitteriin ketjun siitä, miten tärkeää on saada kaikki halukkaat suomalaiset koodaamaan: tytöt, pojat, nuoret, naiset, miehet, eläkeläiset. Ketju sai paljon huomiota, joten päätin kerätä twiitit ja lisämateriaalia tähän blogikirjoitukseen.
Jäsensin sisällön viiteen teemaan:
1. ROOLIMALLIT JA ESIKUVAT
2. INNOSTA LAPSI KOODAAMAAN
3. KOODAUS TYÖLLISTÄÄ
4. OHJELMISTOALA MONIMUOTOISEMMAKSI
5. MISTÄ ALOITTAA?
—
Twiitti, josta tämä kirjoitus sai alkunsa:
Poika oli pettynyt kun 6-luokan koodauskerhoon ei ollut tarpeeksi osallistujia. Ja kuulemma yhtään tyttöä ei oltu ilmoitettu kerhoon.
Puhun luokalle kuun lopussa työstäni –pelien tekemisestä. Voitte olla varmoja, että painotan koodausta. Ja sitä että tytöt ja naiset koodaa myös.
—
1. ROOLIMALLIT JA ESIKUVAT
Miten ne 6-luokan lapset, erityisesti tytöt, saadaan kiinnostumaan ohjelmoinnista? Kertomalla heille innostavia tarinoita siitä, mikä kaikki on mahdollista. Niin meillä ainakin tehdään. Esikuvat ovat tärkeitä. Luen näitä kirjoja 4-luokkaa käyvälle tyttärelleni ennen iltasatua:
—
Edelliset aukeamat ovat näistä kolmesta kirjasta:
Tarinat ovat yhden tai muutaman sivun mittaisia ja kuvitettu sekä kirjoitettu siten, että ne ovat kiinnostavia lapsillekin. Suosittelen myös aikuisille.
—
2. INNOSTA LAPSI KOODAAMAAN
Miksi innostaa ja miten innostaa
Miksi innostaa lapsi koodamisesta:
- koodaus on kiinnostavaa
- Suomi tarvitsee koodareita
- koodauksella työllistyy
Miten innostaa lasta:
- näytä hänelle koodariesikuvia
- kerro mikä kaikki on koodattu
- koodatkaa yhdessä vaikka Scratchillä
—
Miltä se koodi sitten näyttää?
Tässä konkreettiset esimerkit siitä, miltä koodaminen neljällä eri kielellä näyttää:
- Ruby (yksi hyvä valinta aloittelijalle)
- Scratch (lapsille opetteluun)
- Arduino IDE (esim. DIY-elektroniikka)
- Unreal Engine Blueprint (pelisuunnittelu)
Jälkimmäistä käytän itse päivittäin työssäni.
—
Tässä esimerkki, jolla voi innostaa lasta koodaamaan: Lego Mindstorms sopii hyvin vanhemman ja lapsen yhteiseksi harrastukseksi. Voitte rakentaa yhdessä loputtomasti erilaisia robotteja ja koneita, joita on helppo ohjelmoida liitteessä näkyvällä EV3-ohjelmointisoftalla/appilla.
—
Vain mielikuvitus rajana robottiprojekteille
Tässä innostavia esimerkkejä siitä, mitä kaikkea lapsi (ja aikuinen) voivat rakentaa Mindstormsilla:
- pianonsoittajarobotti
- Rubikin kuution ratkaiseva robotti
- robotti joka piirtää valitun kuvan
- robotti joka osaa ratkoa sudokuja
Lisää esimerkkejä Lego Mindstorms -projekteista
—
Kirjoja lasten koodausharrastukseen
Hyviä kirjoja lasten ohjelmoinnin opettelun tueksi:
- Linda Liukas: Hello Ruby -sarja
- Jon Woodcock: Koululaisen peliohjelmointikirja (Scratch-kieli)
- Elina Hiltunen: Dibitassut — Matka ohjelmoinnin maailmaan
- Jon Woodcock: Kivaa koodausta

—
Leikin kautta ohjelmoimaan
Yksi hauska tapa herättää koodaamisen alkuinnostus lapsessa, on kokeilla tätä vanhan kollegani ja ystäväni @raimohanska:n suunnittelemaa loistavaa Robogem-lautapeliä.
—
Koodausta jo ennen kouluikää
Asia joka ei välttämättä tule monelle mieleen: Koodauksen harjoittelu voi alkaa jo ennen kouluikää. Kaikkein nuorimmat koodiopiskelijat voivat kokeilla aikuisen kanssa 5–7 vuotiaille suunnattua ScratchJr:ää esimerkiksi iPadilla tai Android-tabletilla.
—
Paketti koodaamisen opetteluun
“Mielestäni Suomen opettajilla ei ole käytössä tarpeeksi yksinkertaisia koodausmateriaaleja, jotka motivoisivat myös oppilaita. Nyt Usa:ssa tilasin lapsilleni tällaisen, kuukausittain kotiin toimitettavan paketin, ja tää on mahtava” — @JunttilaMaria
—
Ohjelmoi robotti Scratchilla
”Haluamme rakentaa koodaushankkeella koulujen oppilaille väylän innostavaan tulevaisuuden työmaailmaan,” kertoo Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord. ”Koodauksen maailma on rajaton ja lapset ovat täynnä luovuutta, jota saa tällä saralla hyödyntää rajattomasti,” hän lisää. (11/2016)
Me-säätiö ja ROBBO™ lahjoittavat 250 robottia kouluihin
Scratch-kielellä ohjelmoitava ROBBO Lab on helposti muokattava, yksinkertainen robottirakennussarja. Lab ja sen sisäänrakennetut sensorit auttaa sinua ottamaan ensiaskeleesi kohti robotin ohjelmointia.

—
Bonus aikuisille: koodaa oma älykoti
Tässä käytännön esimerkki siitä, mitä on mahdollista tehdä aloittelijallekin sopivalla Arduino IDE -kielellä ja alle 30 euron Arduino-laitteella.
“Arduinosta saunavahti — Ulkona on kylmää, hyistä ja pimeää, mutta sauna on onneksi lämpiämässä. Kohta pääsee löylyyn! Mutta onkohan kiuas jo lämmin? Rakennamme laitteiston, joka kertoo saunan lämpötilan reaaliajassa suoraan taskupuhelimeen.”

—
3. KOODAUS TYÖLLISTÄÄ
Pelejä ei synny ilman koodia
Minecraft, Fortnite, Overwatch, Mario Kart
Mikä yhdistää näitä viihdetuotteita?
- kaikki neljä ovat videopelejä
- ne ovat myyneet miljoonia kopioita ja tehneet jättivoitot
- kymmenet miljoonat lapset ja aikuiset pelaavat niitä päivittäin
- ne työllistävät projekteina satoja ellei tuhansia
- oma veikkaukseni: yli puolet tiimiläisistä koodaa

—
Melkein kaikki koodaavat pelifirmassa
Nykyinen työnantajani @Housemarque palkkaa parhaillaan asiantuntijoita kahteen pelitiimiin. Uskaltaisin väittää että pystymme tarjoamaan innostavan työyhteisön ja kiinnostavaa työtä. Näistä 12 avoimesta työpaikastamme 10 sisältää ohjelmointia. Animaattorit, designerit ja artistit ohjelmoivat myös.

—
Suomen koodaripula
Miksi juuri koodausta? Näin kirjoitti @IlkkaPaananen & co. HS:lle 18.10.2018.
“Suomen tulevaisuuden menestys on koodaajien ja ohjelmisto-osaajien käsissä. Siksi on hälyttävää, että Suomessa on kasvava koodaripula. Nyt välitön koodaajatarve on 7 000–9 000 osaajaa.”
Ja kuuntelisin Ilkka Paanasta. Hänen yrityksensä Supercell tekee vain noin 150 työntekijän voimin mobiilipeleillään yritykselle satojen miljoonien eurojen tulosta, liikevaihdon pyöriessä kahden miljardin euron ympärillä:

—
Onko ohjelmointi tylsää?
Ei. Olen työskennellyt melkein 20 vuotta yrityksissä, joissa ohjelmoidaan: mainostoimistoissa, ohjelmistotaloissa ja nyt pelifirmassa.
Tässä artikkelissa ja oheisessa nostossa ex-työnantajani edustaja Lauri Piispanen purkaa koodaamiseen liitettäviä myyttejä:
—
4. OHJELMISTOALA MONIMUOTOISEMMAKSI
Teknologia-alan diversiteettiongelma
Jos haluat lukea lisää ajatuksiani mm. diversiteetin puutteesta ohjelmistoalalla sekä mahdollisista ratkaisuista tähän ongelmaan, tässä aihetta käsittelevä blogikirjoitukseni.

—
Koodilla muutetaan maailmaa
Ohjelmoinnilla ja palvelumuotoilulla voidaan myös:
- Rakentaa yhteiskunnan palveluita kuten Helmet tai Opintopolku
- Luoda nuorten tukipalveluita kuten Sekasin-chat tai MLL Nuortennetti
- Keksiä some-palveluita kuten Twitter, Pinterest tai Tinder
Lyhyt johtadus ohjelmoinnin maailmaan
—
Tasa-arvoa koodiriveillä
“ Meidän on luotava digitaalisia työkaluja ja ratkaisuja, jotka vastaavat tyttöjen ja naisten tarpeisiin. Meidän on kehitettävä tasa-arvoa edistävää teknologiaa, joka murtaa sukupuolten epätasa-arvoiset valtasuhteet ja haastaa nykytilanteen.”
Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu ilman tyttöjä teknologian kehittäjinä
—
“ Tutkimukset osoittavat, että lapsen sukupuoli vaikuttaa siihen, kuinka heille puhumme. Pojille puhumme heidän taidoistaan. Ja tytöille heidän ulkonäöstään. Ja sana kerrallaan se muuttaa sitä, kuinka he näkevät itsensä. Kun nimittäin kuulee jotain päivä toisensa jälkeen, alkaa siihen uskoa.”
Sheboardin kaltainen tasa-arvon parantamiseen tähtäävä sovellus on tarvinnut tiimin, josta löytyy UX-suunnittelua ja ohjelmointia. Siksi myös tytöt koodaamaan.
—
Peliala muuttuu moninaisemmaksi
“Pelit viihdemuotona kehittyvät kovaa vauhtia ja alkavat tarjota enemmän ja enemmän erilaisia sisältöjä, koska pelaajien määrä kasvaa ja pelien suuntaaminen rajatulle kohderyhmälle on tehokasta. Ala on toistaiseksi miesvaltainen, mutta ainakin Suomessa naisia tulee koko ajan lisää alalle ja sukupuolijakauma tasaantuu hyvää vauhtia. Pelien sisällöissä tullaan myös varmasti näkemään enemmän erilaisia hahmoja tulevaisuudessa!” — @pelikaroliina
Miten ohjelmoinnin opettelu kannattaa aloittaa, pelisuunnittelija Karoliina Korppoo?

—
“Nyt huudossa olevat taidot liittyvät ohjelmoinnin ja ongelmanratkaisun leikkauspisteeseen, oli kyse sitten taiteesta, terveydenhuollosta, teollisuudesta tai julkisesta sektorista. Työpaikoilla tarvitaan luovia, yhteistyökykyisiä, vahvasti ja monialaisesti ajattelevia työntekijöitä.
Meidän hellä, hiljainen ja huolehtivainen yhteiskuntamallimme oli oikeanlainen pohja rakentaa ratkaisuja kaikille. Meidän suoruutemme ja pelkäämättömyytemme taas johtaa siihen, että asiat etenevät. Eivätkä nämä projektit ole mitään yksinäisten insinöörien taidonnäytteitä.” — Linda Liukas
Linda Liukkaan kolumni: Suomalaisen koodikoulutuksen tulee perustua muullekin kuin ohjelmoinnille

—
Työn luovuuden ja ratkaistavien ongelmien korostamisen tärkeys
“Musta tytöille kannattaa korostaa myös luovuutta, tehdä luovia visuaalisia juttuja tytöille tutuista maailmasta, ja isommille tytöille myös kansainvälisyyttä: näiden taitojen avulla voi päästä luoviin tehtäviin, jossa maiden rajoilla ei ole väliä.” — @Veerala
“Koodauksesta puhutaan varsin tylsästi. Vähän samanlaista välinepuhetta kuin kaikesta muustakin, vailla näkemystä siitä, mitä välineillä oikeasti tehdään. Itse lähtisin liikkeelle tavasta nähdä ja suunnitella asioita eri tavoin, näin ehkä aivan pienten kanssa tehdäänkin.” — @annatee
“Kun puhutaan koodauksesta, ei saisi luoda mielikuvaa koneista, tekniikasta ja pelkästään peleistä. Voisin kuvitella IT-alalla työurani tehneenä naisena, että me tytöt emme ole niinkään kiinnostuneet niistä laitteista ja peleistä vaan hyödyllisistä sovelluksista asiakkaille.” — @marjatanja

—
Aikuiset ja seniorit ohjelmoimaan
Myös tärkeää: Koodauksen opetteluun ei ole yläikärajaa.
”Me Suomen Koodikoulussa suunnittelemme nyt lisää aikuisille suunnattuja kursseja ja te, iästä riippumatta, voitte aloitella koodausharrastusta omatoimisesti edellä esiteltyjen linkkien avulla!”

—
5. MISTÄ ALOITTAA?
Miten päästä alkuun koodaamisessa?
Tästä kirjoituksesta löytyy vinkkejä koodauksen opettelun aloittamiseen.
Lisäksi suosittelen tutustumaan esim. näihin:
- https://code.org/
- https://scratch.mit.edu/
- https://www.udemy.com/introduction-to-programming-level-i/
- Helsingin Yliopiston ohjelmointikerhot
- Koodiklinikka
—
Twitter-tilejä koodauksesta kiinnostuneille
Seurattavia Twitter-tilejä erityisesti tytöille ja naisille, jotka ovat kiinnostuneita ohjelmoinnista:
@MimmitKoodaa
@FutureFemale
@geekgirlsFIN
@ompeluseuraFI
@MiB_ry
@KideScience
@OlenSuperAda
@railsgirls
@djangogirls
@theshortcutorg
@adainitiative
@pelikaroliina
@lindaliukas
Muita seurattavia tilejä:
@HiveHelsinki
@kovimmatkoodaa
@moocfi
@FinnishGameJam
@igdafinland
@NeogamesFin
—
Linkkejä
https://machinelearningforkids.co.uk/
http://www.koodauspaja.fi/
https://microbit.org/
https://www.apple.com/swift/playgrounds/
https://www.primotoys.com/
http://www.mikrolinna.fi/mobdibicode.html
https://www.lego.com/fi-fi/themes/boost/videos
https://www.playosmo.com/en/
https://codecombat.com/
https://kokoa.io/products/switch-glitch
http://lightbot.com/hour-of-code.html
https://www.sololearn.com/
—
Yhteenveto: miten saadaan kaikki halukkaat koodaamaan?
- lapset: vaatikaa vanhempia tukemaan koodaamisen opettelussa
- vanhemmat: tukekaa tyttöjä ja poikia oppimaan koodaamista
- yritykset: järjestäkää enemmän lasten koodikouluja
- koulut: järjestäkää lisää koodikerhoja
- poliitikot: ottakaa kantaa ja tehkää oikeita päätöksiä
—
Kiitos että luit loppuun asti ja kiitos myös kaikille jotka annoitte vinkkejä!
Nyt koodaamaan siitä!