Lempeä peliyhteisö sai nimen — Safepointin jäsenet kertovat yhteisöstä

Johannes Koski
5 min readJan 16, 2019

--

Yhteisömme jäsen Usva teki tämän kuvan rauhallisesta #puumaja-keskustelukanavastamme.

Kutsulinkki Safepoint-peliyhteisöön

Tässä toisessa uunituoretta peliyhteisöämme käsittelevässä kirjoituksessa kerron kuulumisiamme ja annan äänen myös jäsenillemme (ensimmäinen kirjoitus). Yhteisömme kasvaa tasaisesti, ja ensimmäiset inside-meemit ovat jo kovassa vauhdissa. Lempeä yhteisömme on tätä kirjoittaessa (keskiviikkona 16.1.2019) ollut olemassa reilun viikon. Asiat ovat edenneet nopeasti, kuten nykyaikana usein käy. Viime perjantaina, viikko peliyhteisön idean herättäneen twiitin postaamisen jälkeen, sadas jäsen liittyi joukkoomme.

Safepointin tilastoja tämän blogikirjoituksen julkaisuhetkellä:

  • ensimmäinen testiviesti postattiin perjantai-iltana 4.1.2019
  • jäseniä : 117
  • ylläpitäjiä ja moderaattoreita: 7
  • keskustelukanavia: 62
  • kappaleita Spotify collaborative-soittolistalla: 34
  • inside-meemejä: 1 kpl
  • tatuoijia yhteisössä: 1 kpl
Safepointin uunituore logo. Teimme yhteisön voimin meille oman nimen ja ilmeen.

Toissapäivänä maanantaina äänestimme koko yhteisön voimin meille uuden nimen jäsenten omien ehdotusten joukosta. Tästä eteenpäin yhteisömme kulkee nimellä Safepoint. Saimme uuden upean nimen, joka viittaa sekä pelien tallennuspisteisiin, että siihen turvallisuuteen, jonka me yhdessä pyrimme tarjoamaan jäsenillemme.

Tähän mennessä olemme pelanneet yhdessä monia verkkopelejä ja käyneet tuhansia rivejä pitkiä keskusteluja pelaamisesta ja muista ns. geek-kulttuuriin liittyvistä aiheista. Mutta ymmärrän nyt että yhteisöllä on jo reilun viikon olemassaolon jälkeen paljon tätä tärkeämpi merkitys jäsenilleen. Kerron siitä seuraavaksi.

Koen, että erityisesti moni syrjitty, ahdisteltu tai kiusattu pelaaja voi löytää yhteisöstämme itselleen tietynlaisen rennon ja turvallisen digitaalisen kerhotilan — tai tunnelmallisen puumajan, jossa voi jutella vihdoin rauhassa. Puhumme toki myös peleistä, mutta sen lisäksi jaamme paljon muutakin. Näitä muita asioita voivat olla esimerkiksi yhteiset piirtämissessiot, kokkausvinkit, tai vaikeammat keskusteluaiheet, kuten ahdistus, masennus tai työuupumus.

Ymmärrän itse koulukiusattuna, miten arvokas tällainen turvallinen ja rento samanhenkisten ihmisten kerhotila voi olla. Ihmiselle tekee hyvää kuulua johonkin. Ja tiedän, miltä tuntuu, kun on yksin, eikä koe kuuluvansa oikein mihinkään. Siksi lasken tämän yhteisön, jo nyt sen alkumetreillä, yhdeksi merkityksellisimmistä asioista, joita olen ollut mukana rakentamassa.

Haluan antaa esimerkin. Yhtenä iltana seurasin yhteisömme jäsenten välistä keskustelua. Myönnän, että itkin hetken luettuani yhden parin rivin mittaisen chat-viestin keskustelun välissä. Yksi yhteisömme jäsenistä totesi näin:

“No mutta tosissaan. Minulla on ollut tässä jonkin aikaa vähän huonot ajat mielialallisesti, ja teidän ansiostanne olen nauranut kunnolla ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Että kiitos.”

Yhteisössämme on tätä kirjoittaessa 117 jäsentä. Kävimme viikonloppuna avointa keskustelua koko yhteisön voimin siitä, mihin suuntaan me haluaisimme Safepointia viedä. Haluammeko pysyä sopivan kokoisena “perheenä”, vai saada aikaan laajempaa muutosta peliyhteisöissä?

Moni Safepointin jäsen koki tärkeäksi sen, että voimme laajentaa tähän asti rakentamaamme kokemusta mahdollisimman monille siitä hyötyville pelaajille. Jotta tämä olisi mahdollista, alamme varovasti etsimään potentiaalisia yhteistyökumppaneita Safepointille.

Puheita on ollut mm. seuraavista hankkeista:

  • yhteisön koon tasaisen kasvun tukeminen
  • podcast-sarja
  • kangaskassi
  • ekskursiot pelimuseoon ja lautapeli-illat
  • mahdollinen yhteistyö järjestöjen ja yritysten kanssa

Pyrimme avaamaan myöhemmässä blogikirjoituksessa tarkemmin, miten yhteisömme toimii: miten olemme rakentaneet tilasta mahdollisimman turvallisen mm. vähemmistöjen edustajille ja miten toimimme demokraattisesti päätöksissä ja läpinäkyvästi ylläpidossa. Mutta nyt antaisin yhteisömme jäsenille mahdollisuuden kertoa omin sanoin kokemuksistaan.

Jos pelaat pelejä tai olet kiinnostunut niistä, ja tunnet että yhteisömme voisi sopia sinulle, voit hakea jäseneksemme tällä lomakkeella:

Kutsulinkki Safepoint-peliyhteisöön

Ota nämä asiat huomioon hakiessasi:

  • hakemuksen täyttäminen ei takaa jäsenyyttä (tähän asti yli 99% on hyväksytty)
  • ikäsuositus on 18 vuotta ja ylöspäin
  • hakemuksen käsittelyssä voi olla noin vuorokauden viive
  • virallinen kieli on ja tulee olemaan suomi (we have a few english speaking channels though)
  • Prime Directive on: olkaa ystävällisiä toisillenne

Terveisin Johannes sekä muut ylläpitäjät H, Helinä, Jepu, Julmis, Rini ja Stid.

Jäsentemme ajatuksia yhteisöstämme

“Miksi halusin yhteisöön: Pelaaminen on mulle supertärkeä harrastus ollu jo yli 20 vuotta. Yhteisöllisyys on pelaamisessa melkeinpä parasta. valitettavasti myös pelaamisessa on negatiivinen ilmapiiri välillä, halusin päästä yhteisöön jossa voi olla huoletta, rauhassa, vapaasti oma itsensä.

Miltä tuntuu olla täällä? Todella hyvältä. Tästä tulee muodostumaan upea yhteisö ja ilmiö.

Mikä on ollut kivaa? En tuntenut ketään täältä ja koin heti todella lämpimän vastaanoton. Aidosti tuli fiilis et oon osa tätä yhteisöä.”

SirWoogleofBoo

“Sen haluan sanoa, että vaikka oon ollu täällä vasta vajaan viikon, niin tykkään tästä yhteisöstä heti ihan älyttömästi. Just jotenkin se, että tietää tän olevan öyhöttäjistä vapaa zone on ihan älyttömän vapauttavaa. En edes tajunnut kuinka vapauttavaa se lopulta voi olla! Ja jotenkin koin täällä olevani heti tervetullut. Siitä iso kiitos kaikille!

Mulla oli aluks vähän semmonen olo, etten haluais tämän kasvavan kauhean isoksi, koska tykkään tämmösestä kotikutoisesta menosta jossa muistaa suurimman osan jäsenistä yms. MUTTA sitten tajusin, että oon tosi itsekäs, jos en haluais antaa muille mahdollisuutta päästä osalliseksi näin mahtavasta hommasta. Eli tottakai kaikki halukkaat mukaan!”

RustyFIN

“Tykkään tästä yhteisöstä kovasti, ja musta tässä on mahdollisuus rakentaa sellainen isompi discord jossa on tilaa myös hiljaisemmille päästä mukaan.”

Usva

“Mä kanssa toivoisin ihan silleen merkittävää peliyhteisöä, eikä vaan pientä kuppikuntaa. Haluaisin aidosti nähdä ja ehkä olla mukana raivaamassa tilaa peliyhteisöllä joka ei perustu edgyilylle ja kuvalautakulttuurille”

Navae

“Mä itse haluaisin nähdä että vuoden päästä täällä olisi ehkä 800–1000 jäsentä ja runsaasti moderaattoreita. Siis paljon. Ei kaikkea painetta samoille tyypeille, jotka ovat myös muuten tärkeitä keskustelujen säätämisessä, vaan ihan rivisotilaitakin.

Toivon että yhteisömme olisi sellainen johon ihmiset haluaisivat nimenomaan päästä. Ja että he haluaisivat päästä tänne siksi, että yhteisöllä on hyvä maine kaikkien niiden keskuudessa, joille pelimaailma on paska paikka — ja että yhteisömme modet olisivat pelottavia mutta reiluja.”

Yhteisön jäsen

“- Halusin liittyä yhteisöön niin potentiaalisesti hyvässä porukassa hengaamisen vuoksi, kuin mahdollisuudesta tarjota muille hyvää ja aktiivista yhteisöllisyyttä.

- Ensimmäistä kertaa pitkästä aikaan on joku porukka johon on motivaatiota investoida aikaa ja efforttia. Itselle harvoja discord-kanavia jotka eivät ole heti joinimisen jälkeen jääneet unohduksiin.

- Kivaa on ollut että on erilaista porukkaa jolle jakaa ja jolta kuulla kokemuksia ja kuulumisia, peleistä sekä muuten.”

I-H

Loppuun kevennyksenä erään yhteisömme jäsenen tekemä ehdotus yhteisömme brändäykseen (fun fact: tämä tuli äänestyksessä toiseksi):

Kuvassa näkyvät Safepointin pystyttäjät H, sekä ColossalCosci (allekirjoittanut).

Ehdotan että tutustut myös näihin yhteisöihin:

Pelimiitti (Ylivieskan 4H-yhdistys)

Pelimiitti-toiminta on pääosin etänä järjestettävää pelitoimintaa 13–17 -vuotiaille nuorille. Peliryhmä kokoontuu pelaamaan ja juttelemaan virtuaalisissa ympäristöissä, Steam– ja Discord-palvelujen välityksellä, noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Pelimiitin sivusto

Gaymers’ Night (HeSeta Nuoret,Pelikeskus Score)

Hesetan ja Pelikeskus Scoren järjestämä avoin peli-ilta PC-, konsoli- ja lautapelien parissa 16–25 -vuotiaille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville. Illat on tarkoitettu peliharrastajille ja niiden aikana keskitytään omatoimiseen pelaamiseen yksin tai yhdessä, sateenkaarevassa seurassa. Sunnuntaisin klo 16.00–21.00 Helsingissä.

Gaymers’ Night sivusto

Sekasin-chat nuorille: https://sekasin247.fi/
arkisin 7.00–24.00, la ja su 15.00–24.00

Sekasin-chat on valtakunnallinen, laajasti avoinna oleva keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä. Chat luo toivoa jokaiselle nuorelle ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Sekasin-chattia koordinoi Suomen Mielenterveysseura. Lisätietoa

Tässä blogikirjoitus, jonka lopusta löydät paljon muita tukipalveluita.

PuhEet: Auttavat puhelimet ja chatit Suomessa

Kutsulinkki Safepoint-peliyhteisöön

--

--