Vihapuheesta — voisimmeko syyttelyn sijaan keskittyä ymmärtämiseen?

Image for post
Image for post
Voisimmeko hetkeksi pysähtyä ymmärtämään, mustavalkoisista kuplista huutelun sijaan?

Sain toissapäivänä ensimmäisen loukkaavan palautteen tuntemattomalta ihmiseltä. Joku voisi luokitella palautteen vihapuheeksi, joskin se sijoittui vihapuhespektrin kevyempään päähän. Ehkä kyse oli ennemminkin asiattomasta vihaisesta puheesta, joka satuttaa. Jäin silti miettimään saamaani viestiä koko illaksi, ja se oli mielessä aamulla herätessäni. Lukiessani sen ensimmäisen kerran koin ahdistusta ja jopa pelkoa. Mielikuvitus alkoi laukkaamaan. Alkaako tätä nyt tulla ovista ja ikkunoista? Hyökätäänkö minua vastaan kadulla?

Olen vahvasti sitä mieltä että jos emme yritä ymmärtää toista osapuolta, emme voi saavuttaa mitään pysyvää. Jos jäämme omaan kuplaamme, keskustelu polarisoituu ja ajaudumme väistämättä asetelmaan “me vastaan ne”. Alamme nähdä maailman mustavalkoisena. Vastatessani vihaan vihalla, vahvistan itsestäni kuvaa vihollisena. Annan siten viestin etten arvosta toista henkilöä ihmisenä, enkä edes halua ymmärtää hänen lähtökohtiaan. Väkivaltaa sen eri muodoissa ei silti tule hyväksyä. Toisten sananvapauden tarkoituksellinen rajoittaminen vihapuheella on tuomittava.

Tässä tapauksessa ehdokkuuteni kuntavaaleissa Feministisen puolueen listoilla lokeroi minut tämän henkilön maailmassa tiettyyn muottiin. Tämä oli minulle silmiä avaava kokemus. Jos yksi vihainen viesti saa minut illaksi tolaltaan, miltä se tuntuu ihmisestä joka saa kymmenittäin tai sadoittain paljon uhkaavampia viestejä päivässä? Ja kuinka raa’alta se tuntuu kun syy vihaan on vihapuheen uhrin itsensä ulkonäkö, uskonto tai seksuaalinen suuntautuminen? Tämä oivallus vahvisti käsitystäni siitä miten äärimmäisen etuoikeutetussa asemassa itse olen valkoihoisena kantasuomalaisena heteromiehenä. Ja miten tärkeää minun on auttaa omilla valinnoillani niitä jotka ovat heikommassa asemassa.

Viestini sinulle joka kirjoitit minulle vihasävyisen kommentin on tämä: En halua lokeroida sinua. Uskon ymmärtäväni miksi kirjoitit. Olen melko varma siitä että jaan samoja pelkoja kanssasi. Haluan ratkaista samat ongelmat. Aion jatkossa panostaa siihen että ymmärtäisin entistä paremmin sinun näkökulmasi. Samalla toivon ettet näkisi minua vihollisenasi. Tehdään yhdessä tästä maasta hyvä.

Suosittelen jokaiselle Ylen A-teeman vihapuhekeskustelun katsomista. Tee edes tämä: katso ohjelman ensimmäinen minuutti. Ohjelman voit katsoa täältä.

Written by

Dad. Geek. UX Director. Democracy activist. Founder of Silakkaliike and Safepoint community. Building a collective of researchers, scientists and activists.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store