Perustimme lempeän peliyhteisön

Johannes Koski
3 min readJan 6, 2019

Edit: tässä uusi 16.1. julkaistu blogikirjoitus yhteisöstämme.

Kutsulinkki Safepoint-peliyhteisöön

Oman kokemukseni ja tuoreiden tutkimuksien perusteella peliyhteisöissä esiintyy paljon osaamiseen, sukupuoleen, ihonväriin sekä seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää kiusaamista.

Useat naisoletetut pelaajatuttuni ovat kertoneet etteivät käytä online-peleissä oleellista äänichattiä, koska siitä on seurannut syrjimistä, kiusaamista tai seksuaalista häirintää.

Pelaajana, pelaajatytön isänä ja pelintekijänä tämä on minulle äärimmäisen turhauttavaa. Tuntui että tälle on vain tehtävä jotain.

Hullunkurisinta on se että jo vuonna 2012 Suomessa pelaajista 51 % oli miesoletettuja ja 49 % naisoletettuja. Tämän wikipedia-artikkelin perusteella sanoisin että myös Online-pelaajien luvut ovat lähellä toisiaan. Se ei siis ole mikään poikien skene.

Intersektionaalisesta näkökulmasta katsottuna turvallisemmalle peliyhteisölle olisi tilausta. Häirintää tulee ymmärtääkseni online-peleissä enemmän jos pelaaja on sekä naisoletettu että person of color. Sama koskee sateenkaarivähemmistöihin kuuluvia.

Peliyhteisöjen toksisuutta on myös hiljattain tutkittu Suomessa. Ella Alinin “Non-toxic”-selvitys peliyhteisöjen vihapuheesta ja häirinnästä on kiinnostavaa luettavaa:

“Selvityksen perusteella merkittävä enemmistö nuorista pelaajista kaipaa kannustavampaa ja turvallisempaa ympäristöä harrastukselleen.”

Tässä muutama kaavio selvityksestä:

Selvitys kilpailullisia tietokone- ja konsolipelejä pelaavien nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä
Selvitys kilpailullisia tietokone- ja konsolipelejä pelaavien nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä
Selvitys kilpailullisia tietokone- ja konsolipelejä pelaavien nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä

Ehdottamani idea yhteisöstä jossa häirintään ja toksisuuteen puututaan välittömästi sai paljon kannatusta mm. Twitterissä. Moni ilmoitti olevansa kiinnostunut auttamaan tällaisen yhteisön rakentamisessa.

Päätin perustaa näiden tuttavieni kanssa peliyhteisön/pelichatin, jonka ydintarkoitus on olla vapaa kiusaamisesta ja syrjimisestä. Peliyhteisö on rakentumassa Discord-palveluun ja haemme uusia jäseniä orgaanisesti tuttujen kautta.

Discordissamme voi mm. sopia yhteisistä verkkopelisessioista, chatata tekstillä ja äänellä ja jutella peleistä (sis. korttipelit, lautapelit, roolipelit), leffoista, kirjoista, sarjakuvista ja muusta pop-kulttuurista. Tällä hetkellä noin kymmenhenkinen moderaattoriporukka auttaa pitämään keskustelun arvostavana ja digitaalisen tilan mahdollisimman turvallisena.

Digitaalinen yhteisö kulkee nyt työnimellä pelikommuuni Turvatalo.

Peliyhteisössämme ei hyväksytä muun muassa, eikä varsinkaan:
• rasismia
• homo- ja transfobiaa
• ableismia
• misogyniaa/seksismiä
• häiriköintiä ja häirintää
• muita syrjinnän muotoja

Lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaistuna: be kind to each other.

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan, ole hyvä ja täytä tämä lomake niin käsittelemme hakemuksesi muutamien päivien sisällä:

Kutsulinkki Safepoint-peliyhteisöön

Yleistä tietoa yhteisöstä:
• Suositusikä on toistaiseksi 18 vuotta tai enemmän
• Yhteisön virallinen kieli on suomi (we do have English speaking channels)

Tiedustelut: johannes.koski@gmail.com

Ehdotan että tutustut myös näihin yhteisöihin:

Pelimiitti (Ylivieskan 4H-yhdistys)

Pelimiitti-toiminta on pääosin etänä järjestettävää pelitoimintaa 13–17 -vuotiaille nuorille. Peliryhmä kokoontuu pelaamaan ja juttelemaan virtuaalisissa ympäristöissä, Steam– ja Discord-palvelujen välityksellä, noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Pelimiitin sivusto

Sekasin-Discord (Suomen Mielenterveysseura)

Sekasin-Discord on auki 24/7. Ryhmissä suuri rooli on vertaistuella. Nuorten epätoivo näkyy keskusteluissa. Moni on elämässään ahdistunut ja kokee, ettei kuulu joukkoon. On hienoa, että chatin kautta löytyy yhteyttä ja ymmärrystä, jos kukaan muu ei kuuntele.

Chatissa on mahdollisuus myös kääntyä epätietoisuudessaan asiantuntijoiden puoleen. Mieltä askarruttaviin kysymyksiin vastaavat Suomen Mielenterveysseuran lisäksi muun muassa asiantuntijat Poikien Puhelimesta, Sexposta ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspuolelta.

Moni on löytänyt itselleen peliseuraa. Arjessa yksinäinen voi saada oman yhteisön. Alustalla on myös äänikanavia.

Sekasin-Discordin kuvaus ja linkki palveluun

Gaymers’ Night (HeSeta Nuoret,Pelikeskus Score)

Hesetan ja Pelikeskus Scoren järjestämä avoin peli-ilta PC-, konsoli- ja lautapelien parissa 16–25 -vuotiaille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville. Illat on tarkoitettu peliharrastajille ja niiden aikana keskitytään omatoimiseen pelaamiseen yksin tai yhdessä, sateenkaarevassa seurassa. Sunnuntaisin klo 16.00–21.00 Helsingissä.

Gaymers’ Night sivusto

Toivomme että löydät turvallista ja samanhenkistä seuraa näistä yhteisöistä.

T. @johanneskoski, @vrjtvs, @julmaria_, Rini, @Vikingstid, Helinä & muut

--

--