QAnon-ilmiö Suomessa — vaarallinen joukkoharha leviää nopeasti sosiaalisessa mediassa

Kuva: ADL

Kirjoituksen alta löytyvä tietopankki päivitetty 26.10.2020

Yle aamu 22.10.2020: Kohuttu QAnon-ilmiö on levinnyt Suomeenkin

Haluatko liittyä mukaan suomalaiseen QAnon-ilmiön kehitystä seuraavaan eri alojen asiantuntijoista koostuvaan ruohonjuuritason työryhmään?

Ryhmässämme on jo noin 70 henkeä eri aloilta: valtiotieteet, populismitutkimus, journalismi, datajournalismi, äärioikeistoasiantuntemus, tietoturva, ohjelmistokehitys, informaation visualisointi, uskonto, kuvapropagandan tutkimus, politiikka, turpo-asiantuntemus, informaatiovaikuttaminen, jne. Mukana on myös Q-ilmiön asiantuntemusta Suomen ulkopuolelta: esimerkiksi ilmiötä pitkään seurannut Marc-André Argentino. Sekä minä, joka keskityn yhteisön rakentamiseen ja Q-joukkoharhasta viestintään.

Tulet luultavasti kokemaan tämän blogikirjoituksen joko hyökkääväksi tai epämiellyttäväksi, sillä altistumisesi vuoksi koet maailman eri tavoin kuin minä. Toivon aidosti sinulle hyvää. Toivon, että pääset uudestaan kiinni elämään, jota elit ennen kuin altistuit QAnonin materiaaleille ja digitaalisille yhteisöille. Toivon, että läheisesi suhtautuvat sinuun kärsivällisesti ja ymmärtävät tilanteesi. Olet tärkeä.

Pyydän, että tutustut näihin linkkeihin:

Ohjeet Q:hun uskovan läheiselle:

Ole kiinnostunut Q:hun eksyneen asioista. Keskity yhteisiin kiinnostuksen kohteisiin ja jakamiinne kokemuksiin. Yritä näin saada hänet muistamaan aika ennen Q:ta. Pidä keskustelu lämminhenkisenä kasvattaaksesi välisenne luottamuksen takaisin. Ole aito.

Älä loukkaa Q:hun horjahtanutta tai yritä väittää vastaan. Älä puhu hänelle alentavasti tai nimittele häntä. Pyri olemaan aidosti kiinnostunut. Älä käytä termejä “salaliittoteoria” tai “aivopesu”, ettei hän hän hylji sinua ja uppoudu syvemmälle joukkoharhaan.

Saa hänet ymmärtämään, että jos jokin asia on totta, sen on kestettävä tarkastelu. Painota tutkimuksen arvoa: hyvän tutkimuksen on sisällytettävä myös kritiikkiä Q:ta kohtaan sekä Q:sta lähteneiden ajatuksia.

Anna Q:lle altistuneelle luotettavia uutislähteitä. Käy hänen kanssaan läpi sosiaalipsykologian tutkimustuloksia mielen toiminnasta. Auta hänet ymmärtämään näiden kautta miten Q-#joukkoharha käyttää esim. puheita lapsikaupasta houkutteluun.

Auttaessasi saatat olla yksin kokonaista kulttimaista yhteisöä vastaan. Puhu Q-joukkoharhaan luisuneen ystäville ja läheisille. Kehota heitä rakentamaan yhteyttä takaisin häneen. Mitä enemmän hän pysyy poissa Q:n verkkoyhteisöistä, sen parempi.

Älä lähde kylmiltään “pelastamaan” Q-joukkoharhan kaninkoloon hävinnyttä ihmistä. Tulet itse tarvitsemaan paljon tukea ja oikeaa taustamateriaalia. Sekä jaksamiseen että psykologiseen suojautumiseen. Kerää ympärillesi ryhmä luotettavia ihmisiä.

Lähde

Tärkeää 18.10.2020:

QAnon-joukkoharha leviää parhaillaan Suomessa. Se leviää erityisesti Facebookin keskusteluryhmissä. Alla on kollaasi kuvastosta, jota Q-liikehdintä käyttää sisäänheittomateriaalina.

Valheellinen materiaali on tehty näyttämään siltä, että kyseessä olisi tarkoitus auttaa lapsia. Todellisuudessa sillä houkutellaan ihmisiä mukaan ääriliikkeeseen. Jos haluat tukea lasten hyvinvointia, mm. nämä ovat hyviä tahoja: pelastakaalapset.fi, mll.fi, asemanlapset.fi.

Kuvakollaasin sisältö on poimittu “Children Are Sacred Finland” Facebook-ryhmästä. Tässä kuvakaappaus ryhmän etusivusta.

Pyydän levittämään tätä varoituskuvaa eteenpäin:

Kollaasi kuvastosta, jota Q-liikehdintä käyttää sisäänheittomateriaalina.

Jos näette näitä tai vastaavia kuvia: kyseessä saattaa olla sisäänheittomateriaali, jolla houkutellaan Q-joukkoharha:n syövereihin:

Todennäköistä Q-joukkoharhan sisäänheittomateriaalia

Tässä Helsingin Sanomien artikkelissa on lisätietoa lausuntokierroksella olleesta laista, johon kuvilla viitataan.

Joukkoistettu salaliittoteorioina verkossa leviävä QAnon-joukkoharha uhkaa yksilöitä ja laajetessaan pahimmillaan myös yhteiskuntarauhaa — viitteitä äärioikeistolaisesta viraalista aivopesusta

Aloitetaan tärkeimmällä: Parhaillaan Suomessa sosiaalisen median ja pikaviestipalveluiden kautta nopeasti leviävä QAnon-ilmiö on vaarallinen. Se leviää nopeasti ja siihen jää helposti kiinni. Salaliittoteorioiden sekamelskaan uppoutuva ihminen irroittautuu jakamastamme todellisuudesta. Hän alkaa uskoa “kansainväliseen salaliittoon lapsista verta imevästä eliitistä — johon kuuluu. mm Hillary Clinton ja Bill Gates — sekä Donald Trumpiin messiaana, joka vapauttaa maailman Suuressa Heräämisessä tai Myrskyssä”.

QAnon sai alkunsa kuvanjako- ja keskustelusivusto 4chanilta lokakuussa 2017. Tuolloin ”nimimerkki Q” alkoi julkaista niin sanottuja droppeja, tietynlaisella koodikielellä kirjoitettuja viestejä, joiden QAnonin kannattajat uskovat antavan vihjeitä suuresta suunnitelmasta ja tulevista tapahtumista.

Salaliittoteoriassa on lyhykäisyydessään kyse siitä, että maailman uskotaan olevan korruptoituneen, satanistisen valtaeliitin hallussa. Tämä valtaeliitti harjoittaa pedofiliaa suuressa mittakaavassa ja rituaalimurhaa lapsia. Tulossa on kuitenkin ”myrsky”, jossa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump johtaa hyvän joukot pahaa vastaan. Tämän vuoksi joukko QAnonissa puhutaan muun muassa pidätyksistä: Trumpin johdolla pidätetään joukoittain valtaeliitin jäseniä, kuten demokraattipoliitikkoja ja median edustajia.

Kannattajat uskovat nimimerkki Q:n takaa löytyvän yhden tai useampia henkilöitä, jotka ovat korkeissa asemissa Trumpin hallinnossa. Mitään todisteita väitteelle ei ole löytynyt

Lähde: STT 16.10.2020

Ensin Q-seuraajan näkemykset saattavat naurattaa eriskummallisuudessaan, mutta tämän mekanismin ymmärtäminen tekee siitä karmivan: Koska QAnonin salaliittoteoria on osin muotoutunut — tai muotoiltu — niin oudoksi, läheiset ja tuttavat eristävät uhrin tehokkaasti ja hän alkaa uppoutua yhä syvemmälle kultin antisemitistiseen ja äärioikeistolaiseen ekstremismiin. Q:n yhteiskunnalliseen uhkaan ei myöskään osata varautua ajoissa, sillä “ei kai noin ajattele kuin muutama hassu tyyppi”. Suomen QAnon-henkisissä digitaalisissa yhteisöissä on jo tuhansia.

QAnon-joukkoharhan luonne tekee siitä irroittautumisen hyvin vaikeaksi, sillä sen uskomukseen on sisällytetty deprogrammingia vaikeuttavia psykologisia mekanismeja. Liike näkyy jo Mielenterveys ry:n vastaanotolla:

Viime aikoina on tullut vastaan myös QAnon-kontakti eli salaliittoteoreetikko.

Saksassa QAnoniin on horjahtanut jo arviolta yli 200 000 ihmistä ja liike uhkaa jo yhteiskuntarauhaa. Suomessa Q-joukkoharha leviää nopeasti sosiaalisen median yli. Joukkoharha leviää samaan aikaan kaikissa kaupungeissa, sillä altistumiseen riittää se, että uppoutuu vääriin sosiaalisen median yhteisöihin ja sisältöihin.

Facebook- ja Twitter-kontaktieni havaintoja Q-kultin leviämisestä

Koronaviruspandemia on ajanut monet vaikeaan tilanteeseen elämässään. Tämän vuoksi lukemattomat ihmiset ovat parhaillaan erittäin haavoittuvassa asemassa uskonnolisten kulttien ja vastaavien liikkeiden suhteen. Koronarajoitusten vuoksi monilla on paljon aikaa viettää sosiaalisessa mediassa, ja samoin Q-joukkoharhan digitaalisessa nopean riippuvuuden aiheuttavassa maailmassa.

Q:hun uskovalle on yhtä selvää että vasen käsi on vasemmalla ja oikea oikealla kuin että “Bill Gatesin ja Tom Hanksin globalistien ja satanististen pedofiilien deep state salakuljettaa lapsia maanalaisiin tunneleihin, joissa imevät lasten aivoista adrenokromia pysyäkseen nuorina — ja vain messias Donald Trump voi pelastaa maailman tältä Suuressa Myrskyssä”:

QAnonin kannattajia New Yorkissa Trumpia tukevassa mielenosoituksessa 4.10.2020

While other conspiracies suffer from a lack of confirmation, every newspaper headline or oblique tweet is, for QAnon followers, proof positive of their predictions. Every negative story about Q is evidence of the deep state pushing back. Every Trump tweet can be a coded message encouraging QAnon to work harder. Foreign Policy 6.10.2020

QAnonissa on viitteitä aivopesusta, ääriajattelusta, rasismista, antisemitismistä, vähemmistövihasta, alistumisesta kollektiiviselle auktoriteetille sekä mahdollisuudesta terrorismiin ja ektremistiseen väkivaltaan. Se vaikuttaa leviävän maailmanlaajuisesti kuin virus satojentuhansien tai jopa miljoonien kannattajien luodessa jatkuvasti lisää digitaalista sisältöä Pepe-meemeistä pastellinvärisiin Instagram-tuotoksiin.

Tämä Yhdysvalloista alkanut, salaliittoteorioihin ja visuaaliseen some-sisältöön pohjautuva ilmiö on rantautunut nyt myös Suomeen.

Esimerkki Q-joukkoharhalle oletettavasti altistuneen suomalaisen Twitter-käyttäjän tuottamasta ja jakamasta materiaalista:

Esimerkki Q-joukkoharhalle oletettavasti altistuneen suomalaisen Twitter-käyttäjän tuottamasta ja jakamasta materiaalista

Vasemmalla oleva kuva lähetettiin vastauksena THL:n viestiin keskiviikkona 14.10. Oikealla oleva kuva lähetettiin vastauksena Q:ta käsittelevään omaan twiittiini perjantaina 9.10. Oletan että Q-joukkoharhalle altistunut ihminen alkaa tuottaamaan ja jakamaan omaan kulttuuriinsa ja omaan viitekehykseensä esteettisesti istuvaa materiaalia.

Ilmiöön liittyvät salaliittoteoriat ovat niin kummallisia, että yksilön hyväksyessä ne, hän alkaa eristäytyä nopeasti läheisistään ja tuttavistaan. Kasvaessaan QAnon-joukkoharha näyttää myös imevän tehokkaasti sisäänsä kaikkien muiden salalliittoteorioiden kannattajat rokotevastustajista ilmastonmuutosdenialisteihin.

Q-joukkoharha on noussut esiin ainakin seuraavissa viiteryhmissä:

 • osa salaliittoteoreetikoista
 • jotkut rokotevastaiset ja lääketiedevastaiset
 • jotkut uskonnolliset piirit (spesifimmät pienet ryhmät)
 • jotkut wellness/jooga/newage/hengellisyys-piirit
 • osa laitaoikeistoa, äärioikeistoa, etnonationalisteja
 • osa kuvalautojen ja vastaavien käyttäjiä (joukkoharha hyödyntää esim. pepe-meemiä)

Ilmiö on niin uusi, joten uusia viiteryhmiä ilmaantuu päivittäin. Altistumisia on varmasti monissa muissakin viiteryhmissä ja kaikissa yhteiskuntaluokissa.

Kollaasi 1 ja kevyt analyysi mahdollisesti joukkoharhalle altistuneen henkilön Twitterissä jakamasta materiaalista

 • 49 kpl Q-joukkoharhateemaista sekä disinformaatiota sisältävää twiittiä
 • kuvakaappaukset poimittu yhden tilin uusimmista twiiteistä
 • ajalta 9.-14.10.2020

Korkearesoluutioversio: https://i.imgur.com/RZVIpY9.jpg

Kollaasi ja kevyt analyysi mahdollisesti joukkoharhalle altistuneen henkilön Twitterissä jakamasta materiaalista
 1. Koronavirus-disinformaatiota
 2. Salaliittoteoriaa
 3. Trump / Clinton-salaliittoteoriaa
 4. MV-julkaistu / Reformi Studio
 5. Sanna Marinin vastaista viestintää
 6. Maahanmuuttovastaista viestintää
 7. Laitaoikeiston liepeillä olevien tilien kanssa vuorovaikuttamista
 8. P-Koreaa tukevaa viestintää

Kollaasi 2 ja kevyt analyysi mahdollisesti joukkoharhalle altistuneen henkilön Twitterissä jakamasta materiaalista

 • 53 kpl Q-joukkoharhateemaista sekä disinformaatiota sisältävää twiittiä
 • kuvakaappaukset poimittu yhden tilin twiiteistä
 • ajalta 10.8.-9.10.2020

Korkearesoluutioversio: https://i.imgur.com/AxTFgOu.jpg

Kollaasi ja kevyt analyysi mahdollisesti joukkoharhalle altistuneen henkilön Twitterissä jakamasta materiaalista
 1. Koronavirus-disinformaatiota
 2. Q-salaliittoteoriaa
 3. Trump / Clinton / Biden / Englanti
 4. MV-julkaistu
 5. Perussuomalaiset
 6. Maahanmuuttovastaista
 7. Laitaoikeiston liepeillä
 8. EU-ero / Fixit
 9. Hommaforum
 10. Vihapuhe

1. twiitti-ketju: Tilanne Saksassa ja Suomessa, osa 1

Referoin New York Timesin 11.10.2020 julkaistun artikkelin “QAnon Is Thriving in Germany. The Extreme Right Is Delighted”. Ketjun lopussa havaintoni 10.10.2020 koronarajoitusvastaisesta mielenosoituksesta Kansalaistorilla.

2. twiitti-ketju: Tilanne Saksassa ja Suomessa, osa 2

Referoin Foreign Policyn 2.9.2020 julkaistun artikkelin “Germany Is Losing the Fight Against QAnon”. Ketjun lopussa käsittelen Q-ilmiötä seuraavan työryhmän perustamista.

3. twiitti-ketju: QAnon-henkisiä twiittejä lähettävä suomalainen Twitter-käyttäjä

Yhteenveto yksittäisen Q-joukkoharhalle todennäköisesti altistuneen Twitter-käyttäjän 102 twiitistä aikaväliltä 10.8.-14.10.2020.

4. twiitti-ketju: Ilta-Sanomien QAnon-artikkeli ja sen kommenttipalsta

Käyn tässä 57 twiitin ketjussa läpi Q-ilmiötä käsittelevän IS:n lehtijutun ja sen jälkeen uppoudun kyseisen uutisen kommenttipalstan kommenttien debunkkaukseen.

Joukkoharhalle altistuneet tarvitsevat apua

Tässä yhden käyttäjän kirjoitus r/QAnonCasualties Reddit-ryhmästä, jonka tarkoitus on auttaa ihmisiä pois QAnonista sekä QAnoniin horjahtaneiden läheisiä:

Grieving my dad while he’s still alive
My dad has always been gullible and paranoid but he discovered QAnon around July and within days he became a completely different person. All he talks about it how the elites are Satanic transgender reptilian pedophiles and somehow Trump is the one exception who is here to save us all. He’s started being openly racist to people on Facebook too and every day he gets more delusional than the last. I’m genuinely scared to even visit him anymore because I feel like he’ll assault somebody or something soon. He used to be fun to be with but that’s all gone now. Last year he had a heart attack and has insanely high blood pressure, and he hasn’t made any lifestyle changes since then so ever since then I’ve been dreading a call that he’d have a fatal heart attack or a stroke. I expected to be able to spend the rest of that time with him, but it feels like the real him died months ago.

Lähde

Jos tarvitset apua itsellesi tai läheisellesi, voit hakea sitä näiltä tahoilta:

Taustoitusta — mikä on QAnon?

Janne Riiheläinen 1.7.2020:

Janne Riiheläinen käy reilun tunnin mittaisella videolla läpi QAnon-salaliittoteorian taustan, olemuksen ja seurauksia. Lopussa on neuvoja siitä, miten kohdata QAnon-kultin syövereihin joutunut ihminen.

YLE 5.9.2020:

QAnon alkoi kasvaa syksyllä 2017 4chan-nimisellä kuvafoorumilla, joka on ollut disinformaation levittäjien ja salaliittoteoreetikoiden suosiossa. “Q:n” ensimmäiset viestit liittyivät Trumpin kampanjan Venäjä-tutkintaan ja ennustivat demokraattien entisen presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin joutuvan pidätetyksi. Siitä lähtien kasvava joukko ihmisiä on analysoinut ja jakanut “Q:n” kryptisiä postauksia. [Q viitannee Yhdysvaltojen korkeimman tason turvallisuusluokitukseen]

Niiden ytimessä on ajatus, että presidentti Trump yrittää nujertaa Yhdysvaltoja ja jopa koko maailmaa kulissien takana johtavan rikollisliigan.

HS 21.6.2020:

Kuka Q todellisuudessa oli tai on, ei ehkä enää ole tärkeää. Nettikirjoittelija tai -kirjoittelijat ja Q:n fanit onnistuivat käynnistämään kansanliikkeen, joka uskoo, että demokraattipuolueen kannattajat palvovat saatanaa ja harrastavat ihmissyöntiä ja liike ajaa Trumpin asiaa näitä ja Valkoisen talon vallanneita avaruusolioita tai muuta pahaa vastaan.

Keväällä 2019 julkisuuteen vuoti FBI:n sisäinen muistio, joka katsoi QAnonin muodostavan kotimaisen terrorismin uhan. Yahoo Newsin julkaisemassa muistiossa FBI varoittaa ”salaliittoteorioiden lietsomista ääriliikkeistä”. QAnon mainitaan muistiossa nimeltä.

”Ihmiset yksilöinä valitsevat mielellään sen, mitä arvelevat muidenkin valitsevan. Siksi manipulaatio myös toimii. QAnon ei ole vielä erityisen yhtenäisesti järjestynyt liike, mutta sitä käytetään jo poliittisiin tarkoituksiin.”

Janne Riiheläinen 3.9.2020:

Qanoniin uskovien määrä kasvaa jatkuvasti ja samalla kasvaa heidän aiheuttamiensa ongelmien määrä. Yksilötasolla kyse on suhteesta läheisiin ja henkisen hyvinvoinnin vakavasta vaarantumisesta. QAnonille, kuten muillekin vastaaville kulttimaisille houkuttelijoille alttiita ovat usein ihmiset, joilla on hankaluuksia elämässään. Koronan myötä henkinen paine on ollut kova ja altistanut osaltaan ihmisiä tällaiselle.

Yhdysvalloista on jo lukuisia esimerkkejä siitä, miten mielenterveytensä kanssa kamppailleet ihmiset ovat päätyneet väkivaltaisiin tekoihin tai niiden yrityksiin QAnonista saamiensa ajatusten myötä. Osa ongelmaa ovat myös poliittisesti pitkälle radikalisoituvat. Huomatessaan, etteivät asiat etene heidän uskomaansa malliin, voi osasta tulla yhä kiihkeämpiä uskossaan ja he saattavat tarttua väkivaltaan.

QAnon-piirien lähdekritiikin pääsääntöjä siis ovat, että vallitseviin käsityksiin ei pidä luottaa ja se itsestä hyvältä tuntuva tieto on totta ja oikeaa. Journalistinen media erityisesti on vihollisen väline valehdella ja peitellä,

Suomalaisessa politiikassa europarlamentaarikko Laura Huhtasaarta pidetään QAnon-piireissä “heränneenä”. Henkilökohtaisesti hän ei ole asiaan ottanut kantaa muuten kuin retwiittamaalla joskus QAnon tiilien twiittejä. Jo 2018 hänen poliitikkosivullaan Facebookissa jaettiin hyvin yksityiskohtaista, nyttemmin poistettua, QAnon-tietoutta.

Janus Putkosen Venäjän miehittämällä Ukrainan alueella päätoimittama MV-lehti on julkaissut paljon levitetyn tekstin QAnonin perusteista. Sen on kirjoittanut Suomen QAnon-piireissä keskeinen hahmo Jarmo Ekman, joka aikoinaan oli Putkosella ja Venäjällä töissä Luhanskissa.

Seura 15.8.2020:

Tällä hetkellä QAnon toimii Suomessa aktivistien kehyksenä, jolla maailman tapahtumat rajataan salaliittoteoriaan sopiviksi. Rakenteensa vuoksi QAnon toimii myös porttina, joka kuljettaa seuraajia eteenpäin toisten salaliittoteorioiden pariin.

Oman lusikkansa soppaan tuovat Johan Bäckmanin kaltaiset ammattimaiset disinformaation levittäjät. Bäckman pitää säännöllisesti Venäjä-iltoja QAnonin seuraajille, sillä yleisö on vastaanottavaista.

Perussuomalaiset hyödyntää viestinnässään salaliittoteorioita, kuten väestönvaihtoa, ja puolueen yksittäiset jäsenet toimivat esimerkiksi rokote- ja 5G-vastaisten keskuudessa.

QAnon ei toistaiseksi esiinny puolueen sisällä erityisen räikeästi, vaikka puoluelehden pilapiirtäjä ja PS-nuorten logon suunnittelija, eräs erotettu jäsen ja tietyt aktivistit sitä näkyvästi tukevatkin.

Oikeistopopulisteille on tärkeää päästä viestimään yleisölleen perinteisen median ohi. Sosiaalinen media ja vastamedia, kuten MV-verkkosivusto, palvelevat tätä tarkoitusta. Sen vuoksi näillä alustoilla leviävien aiheiden hyödyntäminen voi kannattaa.

Mahdollisuus tarrautua suomalaisessa QAnon-kontekstissa levitettäviin väitteisiin on poliitikolle houkutteleva. Varsinkin populistille yksinkertaistettu maailmanselitys on ase, joka kerää reaktioita mediatilassa sekä vastustajilta että tukijoilta.

QAnonin seuraajia voidaan mielistellä ääntenkeräystarkoituksessa tai ohjata koirapillinomaisesti käymään kilpailevien poliitikkojen kimppuun.

Seura 7.7.2020:

Salaliittoteoriat vievät kuluttajansa helposti kaninkoloon, josta ei aina palata. Kun ihmisen maailmankuva korvautuu näillä uskomuksilla, läheiset erkanevat ja ihminen tukeutuu vähitellen yhä vahvemmin uuteen yhteisöönsä.

Anna seuraa QAnon-liikkeen sisällä leviävää materiaalia joka päivä tuntikausien ajan ja jakaa sitä ystävilleen, myös Paulalle. Hän elää omassa todellisuudessaan, jossa Donald Trump ja Vladimir Putin puhdistavat parhaillaan maailmaa eliitin pedofiilien vallasta.

”Jutut ovat alkaneet olla niin sairaita, että hän menettää ystäviä ympäriltään. Samalla se saa hänet tukeutumaan yhä vahvemmin QAnonilaisiin”, Paula sanoo.

Valheenpaljastan vinkit disinformaation tunnistamiseen

YLE 14.3.2020:

Ylipäätään kaikkeen suuria tunteita ja mahdollista paniikkia herättäviä uutisaiheita käsittelevään informaatioon kannattaa suhtautua maltillisesti ja kriittisesti. Somepalveluissa kannattaa aina pysähtyä pieneksi toviksi miettimään, ennen kuin jakaa tiedon eteenpäin.

Kysy siis kaikelta koronavirusta tai muita epidemioita koskevalta informaatiolta nämä kysymykset:

1) Kuka tätä informaatiota tuottaa ja millä asiantuntemuksella?
2) Mitkä ovat tiedon levittäjän motiivit? Hyötyykö jokin taho tästä?
3) Aiheutanko tarpeetonta paniikkia, jos jaan tämän sisällön eteenpäin?
4) Pystynkö tarkistamaan tiedot jostakin muusta, luotettavaksi tiedetystä lähteestä?

Facebook-ryhmät

Kokosin tähän kirjoitukseen katsauksen suomalaisiin QAnon-henkisiin salaliittoteoriaryhmiin. Ryhmissä on tuhansia jäseniä ja niiden sisältö vaihtelee Trumpia palvovista salaliittoteorioista esoteerisiin tähtiporttipohdintoihin ja äärioikeistolaiseen, antisemitistiseen sekä maahanmuuttovastaiseen materiaaliin.

Ryhmät vaikuttavat toimivan sisäänheittokanavina eristävään ääriajatteluun ja samalla levittävät yksilöille ja yhteiskunnalle haitallista misinformaatiota koronaviruksesta.

“Kuu Suomi” Facebook-ryhmä — 2 600 jäsentä (suljettu 6.10.2020)

Ryhmässä olevan ilmoituksen perusteella sinne virtaa uusia jäseniä. Huomiotavaa on kuvakaappauksessa näkyvä Facebookin lisäämä maininta mahdollisista koronavirushuijauksista. Ryhmä oli täynnä niitä.

“Kuu Suomi” Facebook-ryhmä

Tässä osa sisällöstä, jota jaettiin ryhmään yhden vuorokauden aikana:

Kuvakaappauksia “Kuu Suomi” Facebook-ryhmästä

“ME KANSA — Kansanliike” Facebook-ryhmä — 5 900 jäsentä

QAnon-salaliittoteoriaa ja disinformaatiota sisältävä “ME KANSA — Kansanliike”:

“ME KANSA — Kansanliike” Facebook-ryhmä

Ryhmän hämäräperäisyyden tunnistaa jo kuvauksesta: “herääminen ja tietoisuuden lisääminen”, “kansainvälinen eliitti joka on lakien yläpuolella”. Tyypillistä QAnon-salaliittoteoriaa.

Kävin läpi yhden vuorokauden aikana ryhmään tehtyjä postauksia:

Kuvakaappauksia “ME KANSA — Kansanliike” Facebook-ryhmästä

Huomiotavaa tässä ryhmässä oli se, että “ME KANSA” -ryhmässä näkyi jonkin verran perussuomalaisten aktiiveja. Lisäksi sieltä löytyy tuttuun tapaan paljon koronavirusta koskevaa misinformaatiota, Trump-salaliittoteoriaa, äärioikeiston viestintää sekä Putinin trolleista kirjan kirjoittaneen toimittaja ja tietokirjailija Jessikka Aron mustamaalaamista.

Keskustelua “ME KANSA” Facebook-ryhmässä

“ME KANSA” ryhmässä huomattiin, että olin ottanut ryhmän arveluttavan sisällön puheeksi verkossa (kuvakaappaukset 8.10.2020):

Kuvakaappauksia “ME KANSA” Facebook-ryhmästä 8.10.2020
Kuvakaappaus “ME KANSA” Facebook-ryhmästä 8.10.2020

Me Kansa Uutiset

“ME KANSA — Kansanliike” Facebook-ryhmän linkkiä on jaettu kuukausien ajan muutaman päivän välein ”Me Kansa Uutiset” Facebook-sivulla.

Kuvakaappaus Me Kansan Uutiset Facebook-sivulta 12.10.2020

“Me Kansa Uutiset” Facebook-sivun päivitykset sisältävät tyypillisia QAnon-teemoja.

Kuvakaappauksia Me Kansan Uutiset Facebook-sivulta 12.10.2020

Mielenosoitus Kansalaistorilla 10.10.2020

Suomalaisissa QAnon-ryhmissä jaettiin viime viikkojen ajan kutsua koronarajoituksia vastustavaan “Helsinki 10.10.2020”-nimiseen mielenosoitukseen Helsingin Kansalaistorilla 10.10.2020.

Tätä Facebook-tapahtumaa jaettiin “Kuu Suomi” ja “Me Kansa” -ryhmissä. Facebook Event -sivu löytyy täältä.

“Helsinki 10.10.2020” -mielenosoituksen Facebook Event -sivu (kuvakaappaus 12.10.2020)

Kansalaistorin “Helsinki 10.10.2020”-mielenosoituksen järjesti sivu nimeltä “Inhimillisyyden, sananvapauden ja itsemääräämisoikeuden puolesta”. Sivu löytyy täältä.

Mielenosoituksen Facebook Eventin takana oleva “Inhimillisyyden, sananvapauden ja itsemääräämisoikeuden puolesta” sivu (kuvakaappaus 12.10.2020)

Tallensin yllä näkyvän päivityksen sisällön Pastebiniin. Ota huomioon että kyseessä on koronavirusta koskevaa misinformaatiota.

Mielenosoituksesta kuvattu vajaan kahden tunnin videotallenne on nähtävissä täällä.

QAnon livahtaa Facebookista muille alustoille

“Kuu Suomi” -ryhmä suljettiin Facebookin ylläpidon toimesta 6.10.2020, joitakin tunteja yllä olevien kuvakaappausten ottamisen jälkeen.

Kun salaliittoteoriaa ja äärioikeistolaista sisältöä julkaiseva Facebook-ryhmä suljetaan, sen jäsenet alkavat heti järjestäytyä yhteen uusille alustoille. Kun “Kuu Suomi” -ryhmä suljettiin eilen, kokeiltiin ensin Telegramia:

Keskustelua “ME KANSA — Kansanliike” Facebook-ryhmässä

Koska Facebook sulkee aktiivisesti näitä ryhmiä, jäsenet näyttävät virtaavan esimerkiksi Venäläiseen VKontakte-palveluun ja MeWe-palveluun:

Keskustelua “ME KANSA — Kansanliike” Facebook-ryhmässä

Nämä alustat ovat pienempiä ja vaikeammin saavutettavia suurelle yleisölle, kuten suomalaisten QAnon VK-ryhmien verrattain alhaisista jäsenmääristä näkee:

Kahden suomalaisen QAnon-ryhmän VKontakte-sivut

Suomen QAnonin VK-ryhmän kirjoitusten perusteella jäsenet suunnittelevat Fixit-mielenosoituksia, Zoom-tapaamisia sekä uutta valemedialta kuulostavaa “Valtamedia -uutisalustaa”:

Keskustelua QAnon Suomi VKontakte-ryhmässä

MeWe-palvelun QAnon-ryhmissä jaetaan samaa salaliittoteoriasisältöä. Näissä kahdessa ryhmässä on toistaiseksi yhteensä alle 500 jäsentä:

Kahden suomalaisen QAnon-ryhmän MeWe-sivut

Lukuisia pienempiä Facebook-ryhmiä

Facebook tuntuu olevan pullollaan pienempiä ryhmiä, joissa jaetaan samaa materiaalia kuin kahdessa aiemmassa isommassa ryhmässä. Tässä esimerkki reilun 300 jäsenen “KORRUPTIO”-nimisestä ryhmästä:

“KORRUPTIO”-ryhmä 11.10.2020
“KORRUPTIO”-ryhmän taustakuva 11.10.2020
“KORRUPTIO”-ryhmään 11.10.2020 lisätty hämmentämä kirjoitus

Sisäänheittokanava ääriajatteluun ja ekstremismiin

Sisältöä suomalaisissa QAnon-ryhmissä: tähtiporttipohdinta ja äärioikeiston viesti

Nämä salaliittoteoriaryhmät sisältävät paljon sekalaista sisältöä tähtiporttispekulaatioista maahanmuuttovastaisuuteen ja äärioikeistolaiseen propagandaan. Juuri tämä sillisalaattimaisuus tekee niistä vaarallisia.

Koronavirustilanteen jatkuessa ihmiset etsivät itselleen yhteisöllisyyttä ja löytävät tiensä näihin haitallisiin digitaalisiin ryhmiin. Näissä yhteisöissä pyöriessään he ajautuvat jatkuvasti yhä syvemmälle valetiedon syövereihin, jolloin kosketus muuhun todellisuuteen alkaa hämärtymään.

Oma lukunsa ovat ne haitalliset vaikutukset, joita koronavirukseen liittyvien valeuutisten levittäminen aiheuttaa. Tämä saattaa omalta osaltaan pahentaa koronavirustilannetta koko maassa ihmisten välttäessä testausta ja kasvosuojaimien sekä maskien käyttöä.

New Age -henkisen vaihtelevan sisällön lomaan on ujutettu rasistista, äärioikeistolaista ja totalitaristista sisältöä. Ryhmät toimivat siten sisäänheittokanavina kulttimaiseen radikaaliin ajatteluun, jossa “Q:n” viestejä ei kyseenalaisteta.

Pitäkäähän huolta itsestänne ja läheisistänne.

Ja käyttäkää kasvomaskia.

Kuka tahansa voi auttaa ilmiantamalla misinformaatiota ja vihapuhetta some-palveluiden ylläpidolle. Poliisilla on myös Nettivinkki-palvelu. Häirinnästä voi lisäksi tehdä joko tutkintapyynnön poliisiasemalla tai sähköisen rikosilmoituksen.

Jos tarvitset apua itsellesi tai läheisellesi, voit hakea sitä näiltä tahoilta:

Kyllä me tästäkin yhdessä selviydymme!

Auta muita suomalaisia jakamalla tätä tietoa eteenpäin!

-Johannes (Twitter-tilini)

Materiaalipankki

Reddit

 • r/QAnonCasualties: Do you have a loved one who’s been taken in by the QAnon conspiracy theory? Look here for emotional support and a place to vent. If you are a member of the media, please message the mods (link below) so we can confirm your identity before you contact anyone.
 • r/ReQovery: Sister-subreddit of /r/QAnonCasualties. A forum for ex-QAnon believers to vent, receive emotional support, and share news and commentary about QAnon.
 • r/Qult_Headquarters: This subreddit is dedicated to documenting, critiquing, and debunking the chan poster known as ‘Q’ and his devotees.

QAnon Anonymous Podcast

The QAnon Anonymous Podcast chops & screws the best conspiracy theories of the post-truth era. Your hosts Jake, Julian, and Travis dredge up wild beliefs from online fever swamps, engage QAnon followers in irregular warfare, and trip over deranged historical facts that make conspiracy theories sound sane.

QAnon Anonymous Podcast käsittelee liikkeen kehittymistä: https://soundcloud.com/qanonanonymous

Suosittelen lisäksi Reply All podcastin 18.9. julkaistua jaksoa, jossa perataan Q-ilmiön taustoja: #166 Country of Liars

Artikkeleita ja materiaalia suomeksi:

Ruotsinkielisiä artikkeleita Suomesta:

Artikkeleita ja materiaalia englanniksi:

Kaavio salaliittoteorioista

Shaming people who believe illogical things just pushes them further into their radicalization networks. Disinformation is everywhere. We need to teach people how to spot it early. This is my Conspiracy Chart. I think it helps.

- Abbie Richards

Abbie Richardsin ja @ACMemewars:in tekemä suuntaa antava kaavio siitä miten irrallaan todellisuudesta ihminen saattaa olla hyväksyessään tietyt salaliittoteoriat:

Abbie Richardsin ja @ACMemewars tekemä suuntaa antava kaavio siitä miten irrallaan todellisuudesta ihminen saattaa olla hyväksyessään tietyt salaliittoteoriat / lähde

Dad. Geek. UX Director. Democracy activist. Founder of Silakkaliike and Safepoint community. Building a collective of researchers, scientists and activists.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store