Seikkailutarinoita tytöille

Image for post
Image for post
Kirjoja, joita luen lapsillemme iltasaduksi. Kuva: Johannes Koski

Tarvitsemme lisää rohkeita roolimalleja tyttärillemme. Kaikki voittavat kun onnistumme tuulettamaan vanhoja stereotypioita sukupuolirooleista. Esimerkiksi ohjelmistoalalla on tällä hetkellä huutava pula työntekijöistä. Olen iloinen siitä että Karoliina Korppoon ja Linda Liukkaan kaltaiset ihmiset antavat tyttärelleni mallin siitä mihin hän voisi halutessaan pystyä.

Stereotypioiden purkaminen lähtee jo varhaislapsuudesta. Tässä videossa esiteltävä Good Night Stories for Rebel Girls on erittäin tervetullut kirja. Turhan usein naishahmot ovat sivuroolissa lasten kirjoissa, elokuvissa ja videopeleissä: prinsessoja jotka odottavat rohkeaa prinssiään tai palkintoja jotka pelin miessankari voi lunastaa itselleen seikkailuillaan.

Videolla esitettävä havainto on yksi syistä minkä takia olen halunnut lukea tyttärelleni ja pojalleni iltasaduksi Peppi Pitkätossua, Ronja ryövärintytärtä ja Muumi-kirjoja. Peppi, Ronja, Pikku Myy ja Muumimamma ovat upeita monitasoisia hahmoja. Rohkeita, kapinallisia, luovia ja ajoittain silti lempeitä ja herkkiä.

Jokin aika sitten näin Suomalaisen kirjakaupan hyllyssä kaksi lastenkirjaa: “Seikkailutarinoita pojille” ja “Prinsessatarinoita tytöille”. Tuntui huvittavalta katsoa niitä siinä kirjahyllyssä vierekkäin. Ohjaammeko lastemme minäkuvaa valmiisiin muotteihin jo iltasatuiästä lähtien?

Tällainen vanhanaikainen sukupuolien asettelu saattaa vaikuttaa siihen, että tuoreen nuorisobarometrin mukaan vain 7 % nuorista naisista on kiinnostuneita ohjelmoinnista. Ja toisaalta vain 18 % nuorista miehistä toivoo pääsevänsä terveys- ja hyvinvointialoille töihin.

Image for post
Image for post
Nuorisobarometri 2016

Haluan että tyttäreni kokee voivansa olla seikkailija, sankari ja kapinallinen. Yhtä lailla toivon että poikani saa laajemman kuvan siitä mitä on olla poika ja mies. On tärkeää että molemmat ymmärtävät jo lapsesta asti että tytöt ja naiset voivat olla myös määrätietoisia johtajia, astronautteja ja huippukoodareita.

Vanhempina me voimme vaikuttaa siihen millaisista tulevaisuuksista lapsemme uskaltavat haaveilla. Velvollisuutemme on olla asettamatta heidän unelmilleen rajoitteita.

Written by

Dad. Geek. UX Director. Democracy activist. Founder of Silakkaliike and Safepoint community. Building a collective of researchers, scientists and activists.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store