QAnon-joukkoharha leviää Suomessa: tieteentekijät ja aktivistit yhdistivät voimansa ruohonjuuritason kollektiivissa

Image for post
Image for post
QAnon-ilmiö on löytänyt tiensä kylmään pohjolaamme

Helsingin Sanomat kirjoitti sunnuntaina, “Kaikkien salaliittoteorioiden äiti leviää maailmalla — Kulttia muistuttavassa Qanon-liikkeessä on väkeä, jonka mukaan lapsia on luolissa pedofiilimiljonäärien vankeina ja 5g-verkot levittävät koronavirusta.”

Miksi kirjoitan tämän? Kaksi viikkoa sitten olin yksi suomalaisista, jotka huomasivat miten nopeasti ilmiö leviää maassamme ja aloitin tästä keskustelun sosiaalisessa mediassa. QAnon-ilmiö osoitti kiihtymisen merkkejä, joten halusimme toimia nopeasti. Kahdessa viikossa olemme järjestäytyneet digitaaliseksi yhteisöksi, jossa on mukana kymmenittäin tutkijoita Suomesta ja maailmalta. Kollektiivi sekä asiantuntemuksemme ilmiöstä kasvavat jatkuvasti päivä päivältä. Tässä yhteisössä toimimisen ansiosta olen saanut uudesta Q-ilmiöstä entistä paremman käsityksen.

Mikä on QAnon?

Image for post
Image for post
#SaveOurChildren-mielenosoitus Lontoossa syyskuussa 2020. Valokuva: Dave Rushen/SOPA Images/Rex/Shutterstock

QAnon sai alkunsa kuvanjako- ja keskustelusivusto 4chanilta. Se tapahtui lokakuussa 2017, kun salaperäinen nimimerkki Q alkoi julkaista niin sanottuja droppeja, tietynlaisella koodikielellä kirjoitettuja viestejä.

Q-ilmiö- tai -liike kasvaa sosiaalisen median ja pikaviestipalveluiden yli. Ilmiö näyttää sivusta katsottuna kokoelmalta jaettuja salaliittoväittämiä, joita sadattuhannet ihmiset levittävät jatkuvasti verkossa.

QAnonin salaliittoväitteet kuulostavat omituisilta ja jopa hassuilta. Siksi ilmiön vaaraa ei nähty ennalta. Valtiot ja yksittäiset ihmiset eivät kiinnittäneet ilmiöön huomiota, sillä QAnonin salaliittomyytit olivat niin absurdeja. Mutta kuten tulette huomaamaan pian uutisista ja sosiaalisesta mediasta, jo tuhannet ovat alkaneet uskoa “maailmanlaajuiseen satinististen pedofiilien salaseuraan” jota johtavat Clintonit, George Soros, Bidenit ja valikoima julkisuuden, yritysmaailman ja politiikan henkilöitä.

Ensimmäinen reaktiosi on todennäköisesti naurunhörähdys.

Mutta pian alat nähdä ilmiön vakavuuden kaikessa laajuudessaan.

Nämä kolme asiaa ovat saattaneet olla osasyinä tämän “joukkoharhan” leviämiseen:

  1. Sosiaalisen median algoritmit ovat kymmenen vuoden ajan saattaneet riskialttiita yksilöitä yhteen radikalisoivan materiaalin kanssa.
  2. Luottamus mediaan, tieteeseen ja valtion instituutioihin on pudonnut maailmanlaajuisesti osittain poliittisen populismin nousun myötä.
  3. Koronaviruspandemia on aiheuttanut massiivisen kollektiivisen iskun mielenterveydellemme sekä lisännyt sosioekonomista epätasa-arvoa, joka puolestaan on korostanut voimattomuuden tunnetta yksilöissä. Lisäksi monilla on nyt enemmän aikaa käytettäväksi internetissä oleiluun.

Tämä on tärkeää: QAnon-ilmiö on vaarallinen. Ja se on nyt Suomessa.

Tilanne Suomessa 20.10.2020

Vaikuttaa siltä että Q-ilmiö kasvaa nopeasti Suomessa. Alkuun se eteni hitaasti vuoden tai kahden ajan, jolloin salaliittoväitteitä jakoi vain kourallinen pienempiä sosiaalisen median tilejä ja ryhmiä.

Tilanne on nyt muuttunut. Tämä saattaa olla seurausta koronaviruksen toisesta aallosta, joka leviää parhaillaan maassa. Huolta herättää se, että kansalaiset käyttivät suuren osan henkisistä voimavaroistaan selviytyessään viruksen ensimmäisestä aallosta. Nyt kun toinen aalto pyyhkii maan yli, psyykkeemme ovat alttiimpia, ja ikävä kyllä vaikuttaa siltä, että monet suomalaiset horjahtavat joukkoharhan kaninkoloon.

Epidemian johdosta monet viettävät paljon aiempaa enemmän aikaa kotona ja lääkitsevät tylsistymistään ja turhautumistaan pyörimällä verkon syövereissä. QAnonin leviäminen tuntuu kiihtyvän. Olemme seuranneet ilmiön etenemistä tarkasti edelliset viikot ja voin sen pohjalta jakaa joitain havaintoja.

Maan suurin Q-henkinen Facebook-keskusteluryhmä on reilun 6 000 jäsenen kokoinen tätä kirjoittaessa. Nyt oletettavasti Q:lle ehdollistettujen henkilöiden jakama sisältö on alkanut ilmaantua mm. joihinkin joogaryhmiin, wellness-ryhmiin, uskonnollisiin ryhmiin, new age -ryhmiin, jne. Tällä hetkellä sisällön viesteissä tunnutaan keskittyvän koronarajoitusten vastustamiseen, “lapset ovat pyhiä” ja “pelastakaa lapset” -teemoihin, EU:n vastustamiseen sekä hallitusvastaisuuteen.

Vaikka salaliittoväitteet ovat absurdeja, monet niistä levittävät haitallisia ja vaarallisia aatteita, kuten rokotevastaisuutta, 5G-vastaisuutta, antisemitismiä ja maahanmuuttovastaisuutta, jotka kaikki yhdessä muodostavat uhkan yhteiskuntarauhalle ja demokratialle. QAnon-liikkeen radikalisoituneet kannattajat ovat lisäksi syyllistyneet väkivallantekoihin sekä vakavaan joukkoistettuun verkkohäirintään.

Suomen lehdistö on alkanut viimein kirjoittaa QAnon-joukkoharhasta

Image for post
Image for post
Minä ja tutkijatohtori Niko Pyrhönen Ylen aamussa 22.10.2020

Ilmiötä ei ole käsitelty vielä kovin paljoa kotimaisessa mediassa. Pääasiassa artikkeleita on julkaistu näkyvyydeltään pienemmissä lehdissä. Olen melko varma, että tähän tulee muutos lähipäivinä. Pelkään, että joukkoharhaan eksyneiden kansalaisten lukumäärä tulee kasvavaan eksponentiaalisesti koronaviruksen toisen aallon edetessä. Meidän arviomme mukaan Facebook-keskusteluryhmät tulevat olemaan suurimpia lähteitä disinformaatiolle, sillä somejäteillä on vaikeuksia tunnistaa ja poistaa käyttöehtojen vastaista sisältöä, jos se ei ole englanninkielistä. Ainakin tämä tuntuu pätevän suomenkieliseen sisältöön.

Olen samaan aikaan kauhuissani ja hämmentynyt. Meillä saattaa olla jo tuhansia kansalaisia, jotka ovat alkaneet lähettämään sosiaaliseen mediaan jatkuvalla syötöllä Yhdysvaltojen politiikkaan liittyviä meemejä. Muutama päivä sitten näin suomalaisen henkilön jakavan linkkejä saatteilla “Hillary Clinton ja hänen sähköpostinsa” ja “Tietääkö Biden elävänsä?”. Tämä oli jotenkin niin poissa kontekstista tuhansien kilometrien päässä Yhdysvaltojen rajoista, etten tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa.

Näyttää siltä, että Q:n leviäminen kiihtyy kaikkialla Euroopassa, Saksan johtaessa yli 200 000 Q-joukkoharhan seuraajalla. Tämä pistää miettämään, onko tilanne sama jokaisessa maassa, jossa on avoin internet.

Perustimme tutkijoista, tieteentekijöistä sekä aktivisteista koostuvan kansainvälisen kollektiivin

Image for post
Image for post
Kollektiivin verkkosivut avattiin 27.10.2020

Suomeenkin rantautunut QAnon-joukkoharha on luonteeltaan digitaalinen, eikä siten välitä maidenvälisistä rajoista. Tämän vuoksi reaktiomme siihen on myös oltava laaja-alainen ja kansainvälinen.

Olemme perustaneet monialaisen ruohonjuuritason kollektiivin, jonka on tarkoitus auttaa tämän uuden valtavan haasteen ratkaisemisessa. Ryhmämme koostuu tutkijoista, tieteentekijöistä ja eri alojen asiantuntijoista. Seuraamme tämän vaarallisen ilmiön kehittymistä.

Meitä on jo kymmeniä ja tiimi kasvaa joka päivä suuremmaksi. Meillä on jäseniä lukuisilta eri aloilta: uskontotieteet, kuvapropaganda, informaatiosodankäynti, journalismi, datajournalismi, taidehistoria, verkostoanalyysi, äärioikeistotutkimus, populismitutkimus, tekoäly ja deprogramming sekä monia muita aloja.

Ensimmäinen tehtävämme on ollut levittää nopeasti tietoa ilmiöstä kansalaisille ennen kuin he ottavat väärän askeleen Facebookissa. Luotettavan tiedon levittäminen ilmiöstä on nyt oleellista sen ennaltaehkäisemiseksi. Juuri tällä hetkellä suunnittelemme kokoelmaa disinformaation debunking-materiaaleja sekä olemme aloittaneet puheet Q-ilmiötä käsittelevän podcastin perustamisesta.

Hihat on kääritty ja kollektiivimme paahtaa jo täyttä hönkää.

Täytä tämä lomake, jos haluat liittyä mukaan.

“Miksi liittyisin tämän Johanneksen Discord-yhteisöön?”

Tehdään yksi asia selväksi. Aloitin Twitterissä keskustelun ja autoin rakentamaan tätä yhteisöä, mutta en ole sen johtaja. Olemme kollektiivi, joka on muodostanut foorumin tiedon ja osaamisen jakamiseen. Mutta jos haluat silti tietää jotain itsestäni, tässä muutama sana:

Viime vuosien aikana olen ollut mukana rakentamassa useita verkkoyhteisöjä kiusaamisesta vapaista peliyhteisöistä toimittajia ahdistelulta suojaaviin ryhmiin sekä Silakkaliikkeen — jota olin mukana aloittamassa — 30 000 jäsenen Facebook-ryhmään.

Silakkaliike sai ensikipinänsä twiitistäni ja tästä blogikirjoituksesta. Uskallan väittää, että osaan rakentaa hyvinvoivia yhteisöjä. Ja olen jostain itselleni tuntemattomasta syystä onnistunut inspiroimaan kansalaisia sosiaalisessa mediassa.

Yhteisöjen rakentaminen on myös osa arkityötäni käyttökokemusjohtajana pelitalossa.

Hyvinvoivien yhteisöjen merkitys

Haluan lopettaa positiiviseen nuottiin. Hyvinvoivat yhteisöt voivat toimia kilpenä Q-joukkoharhan kaltaista ilmiötä vastaan. Koen, että esimerkiksi minulla on sellainen omalla työpaikallani. Uskon vahvasti siihen, että yhteisöjeni rakentamat positiiviset käytännöt Discord-peli-illoista mielenterveysvertaistukikanaviin ja verkon yli kokoontuviin piirustuskerhoihin ovat auttaneet pitämään meitä henkisesti ja emotionaalisesti voimissamme.

Jo sinulla on taitoja tai osaamista, jonka koet voivan auttaa Suomesta alkanutta nopeasti kansainvälistyvää kollektiiviamme, ja haluat olla mukana, täytä tämä lomake ja otamme sinuun yhteyttä.

Pitäkäähän huolta toisistanne,

Johannes Koski, kollektiivin puolesta

Hae kollektiiviimme täyttämällä tämä lomake.

Kollektiivin verkkosivut avattiin 27.10.2020.

Suomeksi

Englanniksi

Image for post
Image for post
The Conspiracy Chart, tekijät: Abbie Richards ja Anti conspiracy Memewars

Written by

Dad. Geek. UX Director. Democracy activist. Founder of Silakkaliike and Safepoint community. Building a collective of researchers, scientists and activists.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store